Wet op Jaarrekening verplicht bedrijven jaarrekeningen op te maken

In het kader van onze internationale verplichtingen is de Wet op Jaarrekening een must. Ook biedt deze wet de mogelijkheid tot het tegengaan van terrorisme financiering en om onze accountants internationaal aansluiting te laten vinden. Dit kwam naar voren in de jongste editie van het televisieprogramma Opinie.
Door opeenvolgende regeringen is hierover gesproken. Mede door inspanning van de Surinaamse Vereniging van Accountants (SUVA) werd de Wet op jaarrekening op 31 augustus 2017 aangenomen. Het onderwerp van deze aflevering was de impact van de wet op rechtspersonen.
Een jaarrekening is een vorm van verantwoording afgeven over de activiteiten van een rechtspersoon over het jaar waar ze verantwoording over afleggen. “In zo een jaarverslag komen verschillende onderdelen voor, waaronder een bestuur verslag, de balans en de verlies- en winstrekening”, zegt Robert van Trikt, president van de Suriname Chartered Accountants Institute (SCAI) en gast tijdens deze editie.
Deze wet bestaat reeds in 179 landen en het verplicht een bedrijf om een jaarrekening op te maken. Verder wordt door de wet verplicht gesteld dat de opgemaakte jaarrekening gepubliceerd moet worden en dat deze onderworpen kan worden aan een accountantscontrole. In de wet is wel rekening gehouden met het gegeven dat er binnen onze economie verschillende typen bedrijven operationeel zijn. Afhankelijk van het type bedrijf kan gesteld worden of zij aan alle verplichtingen van de wet dienen te voldoen of als ze vrijgesteld worden van een der verplichtingen.
De Jaarrekeningen wet is niet alleen een kwestie van verplichtingen, maar biedt bedrijven ook de mogelijkheid om gemakkelijker leningen te sluiten. “Veel ondernemers vragen een financiering aan en het eerste wat de bank vraagt is de jaarrekening. Als de jaarrekeningen goed zijn, kan het best zijn dat de bank aangeeft dat je geen onroerend goed als onderpand hoeft te zetten, want uw betaalgedrag is zodanig dat de bank je wil financieren”, zegt Anneke Chin-A-Lin, juridisch beleidsadviseur op het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme.
Volgens Van Trikt is het belangrijk dat je controle hebt over de inkomsten en uitgaven van jouw business, zodat het voor jou gemakkelijker wordt om de onderneming te draaien en om uit te breiden.
De wet op jaarrekeningen is van kracht op rechtspersonen en niet op eenmanszaken. Voor hun geldt het Surinaams Wetboek van Koophandel, waarin wordt aangegeven dat de ondernemer de administratie moet bijhouden, zodat te allen tijde het recht en de verplichtingen van deze gekend worden.

+
31

Bericht: >Wet op Jaarrekening verplicht bedrijven jaarrekeningen op te maken
Bron: De Boodschap Suriname

Suriname ligt in de tropen, vlak bij de evenaar. Het is er altijd warm en vochtig. Een groot deel van het land is bedekt met tropisch regenwoud. De Corantijn vormt de grens met Guyana en de Marowijne de grens met Frans Guyana. De kust van Suriname bestaat mangrovebomen. Er wordt veel rijst verbouwd. Zie jij jezelf al lekker ontspannen in een , dan ga je lekker hangmateren. Een okseltruitje.IDB, In de bil. Baksen is een flink pak rammel. Met dievenijzer hekwerk om je huis kan jou niets meer overkomen. Gezouten kabeljauw gaan bakken, noemen wij bakkeljauw. Een fles met potentieverhogende gedroogde plantdelen is een mannenfles. Autowandeling Bacove bakabana Bakkeljauw Bamihaar Blakaman Bloot Buitenvrouw Cellulair Dinges Doekoe Gaan Geslagen Getrouwde Handruiker Hangmateren Jawel Jonko Kostgrond cassave, watermeloen, banaan, tajerblad, sopropo, papaya, passievrucht, tomaat, boontjes en rijst. Kouseband Kraken Kromanti Kweekje Lemmetje Manja Mannenfles Mattie Okseltruitje of okselmouwtruitje Panna Pinaren Roti Schaafijs Schoenen uitlopen Schoonbroer Sprietje Tjappen Trekkoffie Trots Vriendinnenschrift Warung Wiet Zetten Zwamp Zwageres