Wel of geen sprake van monetaire financiering

“Vorig jaar is er totaal SRD 1,2 miljard geleend bij de banken. Daarvan is 1,1 miljard geleend door de overheid, deelt Jim Bousaid, algemeen directeur van de Hakrinbank NV mee. Hij is ook voorzitter van de Surinaamse Bankiersvereniging. “Er zijn enkele goede economische vooruitzichten, maar de zwakte van de overheidsfinanciën baart erg veel zorgen,” geeft hij aan. Bousaid stelt dat de grote leningen van de overheid, die ze veelal gebruikt om tekorten te dekken, een vorm van monetaire financiering is. [……]
Het Ministerie van Financiën heeft via het Nationaal Informatie Instituut meegedeeld dat er geen sprake is van monetaire financiering. Bousaid merkt op dat er een onjuiste definitie is gehanteerd. “Men geeft aan dat er vorig jaar niet is geleend bij de Centrale Bank van Suriname. Dat is mooi, maar er is massief geleend bij de commerciële banken. Bijna 100 miljoen per maand. Het monetaire effect is min of meer hetzelfde als het trekken bij de Centrale Bank.”
Bron: artikel ‘Scheidende bankdirecteur: Wel monetaire financiering’ op lokale nieuwssite d.d. 12 juli 2018.
Hieronder drie definities van monetaire financiering:
1. monetaire financiering: algemeen overheid – financiering van het overheidstekort door plaatsing van kortlopende schuld bij het bankwezen, waardoor de geldhoeveelheid toeneemt. (Schöndorff c.s.)
Bron: https://www.economischwoordenboek.nl/?zoek=monetaire%20financiering
2. monetaire financiering is het financieren van het begrotingstekort van de overheid door middel van geldschepping. Technisch vindt dit plaats door plaatsing van kortlopende schuld bij het bankwezen. De laatste jaren is monetaire financiering niet meer toegestaan als gevolg van de krap-geldpolitiek, die wordt gevoerd met het oog op de komst van de Monetaire Unie.
Bron: https://mkalk.home.xs4all.nl/begrip09.htm#monetaire%20financiering
3. monetaire financiering: het vergroten (door de centrale bank) van de geldhoeveelheid in een land. Dat kan bijvoorbeeld door het drukken van geld…..
Bron: http://www.dfbonline.nl/begrip/3823/monetaire-financiering
Conclusie: de SRD 1,1 miljard die de overheid in 2017 heeft geleend bij het bankwezen om tekorten te dekken, valt ook onder monetaire financiering.
Ahmad Jhawnie

Bericht: >Wel of geen sprake van monetaire financiering
Suriname Herald

Suriname ligt in de tropen, vlak bij de evenaar. Het is er altijd warm en vochtig. Een groot deel van het land is bedekt met tropisch regenwoud. De Corantijn vormt de grens met Guyana en de Marowijne de grens met Frans Guyana. De kust van Suriname bestaat mangrovebomen. Er wordt veel rijst verbouwd. Zie jij jezelf al lekker ontspannen in een , dan ga je lekker hangmateren. Een okseltruitje.IDB, In de bil. Baksen is een flink pak rammel. Met dievenijzer hekwerk om je huis kan jou niets meer overkomen. Gezouten kabeljauw gaan bakken, noemen wij bakkeljauw. Een fles met potentieverhogende gedroogde plantdelen is een mannenfles. Autowandeling Bacove bakabana Bakkeljauw Bamihaar Blakaman Bloot Buitenvrouw Cellulair Dinges Doekoe Gaan Geslagen Getrouwde Handruiker Hangmateren Jawel Jonko Kostgrond cassave, watermeloen, banaan, tajerblad, sopropo, papaya, passievrucht, tomaat, boontjes en rijst. Kouseband Kraken Kromanti Kweekje Lemmetje Manja Mannenfles Mattie Okseltruitje of okselmouwtruitje Panna Pinaren Roti Schaafijs Schoenen uitlopen Schoonbroer Sprietje Tjappen Trekkoffie Trots Vriendinnenschrift Warung Wiet Zetten Zwamp Zwageres