VIDS-voorzitter Jubitana: overheid pleegt inbreuk op zelfbeschikkingsrecht inheemsen

De voorzitter van de Vereniging van Dorpshoofden in Suriname (VIDS), Theo Jubitana, vindt dat de centrale overheid inbreuk pleegt op het zelfbeschikkingsrecht van de inheemsen. Zij ontneemt deze groep de vrijheid die zij heeft om haar eigen bestuursvorm te bepalen en de inrichting daarvan. Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling (RO) en zijn werkarmen worden verweten van inmenging in zaken die de inheemsen regarderen.
Jubitana merkt op dat het ministerie duidelijk politieke inmenging pleegt. In de kwestie van het gekozen dorpsbestuur en de verkiezingen daarvan is de VIDS niet gekend. Vanaf het beginproces heeft RO bemiddeld zonder medeweten van de VIDS.
Sinds jaar en dag zijn er afspraken gemaakt tussen de VIDS en het ministerie dat dorpsverkiezingen en dergelijke meetings onder toezicht van de VIDS geschieden.
In de kwestie van Bigi Poika is dat niet het geval geweest. Het ministerie heeft iemand van de bestuursdienst in het dorp aangewezen om de zaak te leiden zonder medeweten van de VIDS. De VIDS is helemaal buiten spel gezet, laat Jubitana optekenen. De organisatie heeft tot twee keer toe brieven gericht aan minister Dikan om ontvangen te worden, zodat er van gedachten gewisseld kan worden over dit punt. Jubitana laat verder weten dat de minister op geen van de brieven heeft gereageerd.
Tijdens een conferentie afgelopen week heeft de VIDS de dorpshoofden ingelicht over de werkwijze van Regionale Ontwikkeling. De werkwijze die het ministerie heeft gehanteerd, is resoluut afgekeurd door hen.
Ook in het Tibitigebied gebeurt hetzelfde, terwijl er een gekozen dorpsbestuur is, meent de VIDS-topman. Ook de beschikking van het pas gekozen dorpshoofd is binnen een maand af, terwijl die van het andere dorpshoofd nog lang niet af.
Minister Dikan om een reactie gevraagd, weerspreekt de beschuldigingen van de VIDS-voorzitter. Hij zei dat RO geen verkiezingen heeft georganiseerd. Het ministerie heeft slechts ingespeeld op zaken waar er een beroep is gedaan, aldus minister Dikan.

Bericht: >VIDS-voorzitter Jubitana: overheid pleegt inbreuk op zelfbeschikkingsrecht inheemsen
Suriname Herald

Suriname ligt in de tropen, vlak bij de evenaar. Het is er altijd warm en vochtig. Een groot deel van het land is bedekt met tropisch regenwoud. De Corantijn vormt de grens met Guyana en de Marowijne de grens met Frans Guyana. De kust van Suriname bestaat mangrovebomen. Er wordt veel rijst verbouwd. Zie jij jezelf al lekker ontspannen in een , dan ga je lekker hangmateren. Een okseltruitje.IDB, In de bil. Baksen is een flink pak rammel. Met dievenijzer hekwerk om je huis kan jou niets meer overkomen. Gezouten kabeljauw gaan bakken, noemen wij bakkeljauw. Een fles met potentieverhogende gedroogde plantdelen is een mannenfles. Autowandeling Bacove bakabana Bakkeljauw Bamihaar Blakaman Bloot Buitenvrouw Cellulair Dinges Doekoe Gaan Geslagen Getrouwde Handruiker Hangmateren Jawel Jonko Kostgrond cassave, watermeloen, banaan, tajerblad, sopropo, papaya, passievrucht, tomaat, boontjes en rijst. Kouseband Kraken Kromanti Kweekje Lemmetje Manja Mannenfles Mattie Okseltruitje of okselmouwtruitje Panna Pinaren Roti Schaafijs Schoenen uitlopen Schoonbroer Sprietje Tjappen Trekkoffie Trots Vriendinnenschrift Warung Wiet Zetten Zwamp Zwageres