VHP roept assembleeleden op om tegen Alcoa-deal te stemmen

De huidige deal met Suralco/Alcoa is niet in het belang van Suriname en zal daarom drastisch gewijzigd moeten worden. Dat stelt de VHP zondag in een verklaring. De VHP zegt oplossingsgericht tewerk te zijn gegaan en heeft amendementen voorbereid en aangeboden aan De Nationale Assemblee (DNA) en de regering. Aanname van deze amendementen zal volgens de VHP leiden tot een beter resultaat voor het volk van Suriname. De VHP begrijpt ook niet dat Suralco in een advertentie reageert op kritiek van de VHP. Kritiek die niet altijd even juist wordt geïnterpreteerd door Suralco, aldus de VHP.
Lees hier de verklaring van de VHP
Landgenoten,
De openbare behandeling in DNA van de deal met Suralco/Alcoa kan nu elk moment beginnen. Deze deal is niet in het belang van ons land. Dit zegt de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) niet zomaar, maar gebaseerd op een grondige juridische, economische, financiële, en technische analyse. De VHP roept daarom alle parlementariërs van zowel coalitie en oppositie op om tegen deze deal te stemmen en te werken aan een beter resultaat voor het volk.
De kritiek op het slechte resultaat van de regering uit de onderhandelingen met Suralco/Alcoa is niet mis. De analyses van vele instanties en deskundigen in de afgelopen maanden spreken voor zich. De deal zit vol met grote nadelen voor Suriname. Eenieder, behalve de regering, is het erover eens dat deze deal desastreuze gevolgen zal hebben voor Suriname. De vraag blijft waarom deze regering halsstarrig vasthoudt aan haar slechte resultaat.
De deal is vervat in een document van 285 pagina’s vol met juridische en technische taal. De VHP begrijpt dat niet van eenieder verwacht mag worden dat zij/hij zich hierdoorheen worstelt. Maar de complexiteit mag geen reden zijn om het land Suriname te benadelen door deze deal goed te praten. De VHP heeft daarom gemeend een voor een breed publiek geschikt document te maken van wat de problemen zijn. Hierin wordt op een voor ieder begrijpelijke wijze uitgelegd wat de essentie van de zaak is. De VHP roept eenieder op dit document (“VHP-kritiek op Suralco/Alcoa-deal”) kritisch door te nemen. Indien u niet in detail wilt gaan, leest u dan in ieder geval alleen de samenvatting.
De VHP begrijpt ook dat, vanwege de complexiteit, de eerder in de media verschenen kritieken niet altijd even juist worden geïnterpreteerd. De door Suralco vandaag in de media gepresenteerde advertentie kan in dat kader worden gezien. Alle door Suralco aangehaalde punten worden in het document van de VHP op deskundige wijze weerlegd. VHP is wel verbaasd dat een dergelijke reactie in de vorm van een advertentie van Suralco komt. Hiermee wordt Alcoa in verlegenheid gebracht.
De huidige deal is niet in het belang van Suriname en zal daarom drastisch gewijzigd moeten worden. De VHP is daarbij oplossingsgericht tewerk gegaan en heeft amendementen voorbereid en aangeboden aan DNA en de regering. Aanname van deze amendementen zal leiden tot een beter resultaat voor het volk van Suriname.
Tenslotte, de overdracht van Afobaka aan Suriname op 31 december 2019 zal zonder meer moeten doorgaan. De VHP wil dat alle burgers op die dag vol trots een rij van 100 Surinaamse vlaggen op de Afobakadam zien wapperen. De VHP vindt wel dat dit al in 2015 had moeten gebeuren. Afobaka is geen gunst van de regering aan het volk maar volgt uit wat in 1958 al geregeld was. De VHP neemt haar verantwoordelijk en is steeds bereid bij te dragen aan de realisatie van een betere deal voor het volk van Suriname.
Kritiek VHP op Alcoa-deal (.pdf)
Samenvatting kritiek VHP op Alcoa-deal (.pdf)

Bericht: >VHP roept assembleeleden op om tegen Alcoa-deal te stemmen
Suriname Herald

Suriname ligt in de tropen, vlak bij de evenaar. Het is er altijd warm en vochtig. Een groot deel van het land is bedekt met tropisch regenwoud. De Corantijn vormt de grens met Guyana en de Marowijne de grens met Frans Guyana. De kust van Suriname bestaat mangrovebomen. Er wordt veel rijst verbouwd. Zie jij jezelf al lekker ontspannen in een , dan ga je lekker hangmateren. Een okseltruitje.IDB, In de bil. Baksen is een flink pak rammel. Met dievenijzer hekwerk om je huis kan jou niets meer overkomen. Gezouten kabeljauw gaan bakken, noemen wij bakkeljauw. Een fles met potentieverhogende gedroogde plantdelen is een mannenfles. Autowandeling Bacove bakabana Bakkeljauw Bamihaar Blakaman Bloot Buitenvrouw Cellulair Dinges Doekoe Gaan Geslagen Getrouwde Handruiker Hangmateren Jawel Jonko Kostgrond cassave, watermeloen, banaan, tajerblad, sopropo, papaya, passievrucht, tomaat, boontjes en rijst. Kouseband Kraken Kromanti Kweekje Lemmetje Manja Mannenfles Mattie Okseltruitje of okselmouwtruitje Panna Pinaren Roti Schaafijs Schoenen uitlopen Schoonbroer Sprietje Tjappen Trekkoffie Trots Vriendinnenschrift Warung Wiet Zetten Zwamp Zwageres