Uit VIDS gestapte dorpen sluiten zich aan bij Organisatie van Inheemsen

De dorpen die uit de organisatie Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) zijn gestapt, hebben zich vandaag aangesloten bij de Organisatie van Inheemsen in Suriname (OIS). Dit werd aan journalisten vandaag meegedeeld tijdens een persconferentie in de Palmentuin.
Kapitein Lesley Artist van Redi Doti geeft te kennen dat ze juist helemaal geen versnippering willen hebben onder de inheemse gemeenschap. Na hun uittreden uit de VIDS werden de dorpshoofden ervan verweten dat ze juist bezig waren met verdere versplintering binnen de inheemse gemeenschap. “Wij zijn die mening niet toegedaan,” aldus Artist.
Nadat dorpen uit de VIDS zijn gestapt, hebben ze na overleg onderling te hebben gepleegd, besloten om helemaal geen nieuwe organisatie op te richten die hun belangen moet behartigen. Het oprichten van een nieuwe organisatie zou juist voor versplintering kunnen zorgen. Het beste is om juist een bestaande organisatie te versterken gezien er licht in de tunnel is gekomen in de kwestie van het grondenrechtenvraagstuk, zei Artist.
Na gesprekken te hebben gevoerd met de OIS is toen besloten dat de dorpen zich bij deze organisatie zullen aansluiten gezien veel doelstellingen overeenkomen. In de komende periode zal er gewerkt worden aan het aanpassen van statuten van de OIS naar de huidige omstandigheden en doelstellingen die de betrokkenen voor ogen hebben.
Artist legde verder uit dat inmiddels meer dorpen uit de VIDS zijn gestapt namelijk 80 procent van Zuid-Suriname. Om dit te staven, was de granman van de Wayana’s van dit gebied, Alalapadu Ashongo, lijfelijk aanwezig op de persconferentie. Hij bevestigde dit en gaf te kennen de hij de kapiteins van de verschillende dorpen de opdracht gaf om zich terug te trekken uit de VIDS. Voor hem heeft het geen nut om in de organisatie te blijven als die maar geen successen kan boeken. Wanneer hij problemen aandroeg om opgelost te worden, kreeg hij helaas nooit antwoord.
Zo vergeleek hij de situatie met een man die een mooie vrouw in huis neemt die helemaal niets kan. “Die vrouw is alleen mooi, daar heb je niets aan als ze helemaal niets kan doen,” zei hij. Het enige wat rest, is om haar te verlaten, want je gaat juist achteruit in plaats van vooruit.
Vishmohanie Thomas

Bericht: >Uit VIDS gestapte dorpen sluiten zich aan bij Organisatie van Inheemsen
Suriname Herald

Suriname ligt in de tropen, vlak bij de evenaar. Het is er altijd warm en vochtig. Een groot deel van het land is bedekt met tropisch regenwoud. De Corantijn vormt de grens met Guyana en de Marowijne de grens met Frans Guyana. De kust van Suriname bestaat mangrovebomen. Er wordt veel rijst verbouwd. Zie jij jezelf al lekker ontspannen in een , dan ga je lekker hangmateren. Een okseltruitje.IDB, In de bil. Baksen is een flink pak rammel. Met dievenijzer hekwerk om je huis kan jou niets meer overkomen. Gezouten kabeljauw gaan bakken, noemen wij bakkeljauw. Een fles met potentieverhogende gedroogde plantdelen is een mannenfles. Autowandeling Bacove bakabana Bakkeljauw Bamihaar Blakaman Bloot Buitenvrouw Cellulair Dinges Doekoe Gaan Geslagen Getrouwde Handruiker Hangmateren Jawel Jonko Kostgrond cassave, watermeloen, banaan, tajerblad, sopropo, papaya, passievrucht, tomaat, boontjes en rijst. Kouseband Kraken Kromanti Kweekje Lemmetje Manja Mannenfles Mattie Okseltruitje of okselmouwtruitje Panna Pinaren Roti Schaafijs Schoenen uitlopen Schoonbroer Sprietje Tjappen Trekkoffie Trots Vriendinnenschrift Warung Wiet Zetten Zwamp Zwageres