Surinames deskundigheid op freezone-gebied wordt versterkt

In de periode van 9 oktober tot en met 28 oktober 2018 is er door China een op maat gesneden training on the Planning Construction and Management of Industrial Park voor Suriname beschikbaar gesteld. De coördinatie en rekrutering van de twintig deelnemers werden verzorgd door het Ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI en T).
Bij het bezoek van de Chinese president Xi Jinping in 2014 aan Zuid-Amerika waren er zesduizend trainingen toegezegd aan de regio voor een periode van vijf jaar. Voor Surinamers was de focus voor het bieden van korte trainingen in China en om zo direct te kunnen investeren in capaciteitsversterking.
In 2017 hadden reeds 347 Surinamers trainingen in China gevolgd, terwijl in de periode 2012-2016 in totaal 216 personen een training hadden gevolgd.
Voor 2018 heeft de ambassade van China aan verschillende ministeries trainingen aangeboden, waarbij Suriname heeft aangegeven om elke keer twintig deelnemers naar de trainingen te sturen, te weten: diplomatie, paddenstoelteelt, politie, bestuur en industriepark.
De leiding van HI en T is bij het rekruteren en aanwijzen van de deelnemers naar de belanghebbenden en stakeholders angstvallig muisstil gebleven en tot aan het vertrek van de deelnemers naar China is onduidelijk gebleven, welke de criteria zijn geweest voor selectie en deelname om voor de burgers van Suriname aan deze training te kunnen deelnemen.
Ook navraag bij de directeur van het Ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI en T), Reina Ravales, wie de kandidaat-deelnemers zijn, heeft echter niets opgeleverd.
Vaststaat dat het opzetten van een Industrial Park een hoge mate van sinecure verdiend en zal op het hoogste niveau dienstverlening moeten worden aangeboden om deelnemende freezone-bedrijven optimaal en high profile dienstverlening te kunnen aanbieden.
De deelnemende beroepsgroepen op het hoogste niveau aan de aangeboden training door China zouden moeten zijn: vertegenwoordigers van de Human Resource, voor het rekruteren van personeel en naleven van arbeidsvoorwaarden: fiscaal juristen, voor het natrekken van de fiscale op te leveren wederzijdse voordelen: corporate lawyers, die de instroom van de te vestigen bedrijven zullen moeten helpen accommoderen, promotie bedrijven, douane, vertegenwoordigers van het Ministerie van Financiën, Kamer van Koophandel en Fabrieken, aannemers en een niet aanzienlijk deel van de private sector, die gerelateerde activiteiten ontplooien en kunnen bijdragen aan de realisatie van een Industrial Park en deze tot een succes voor Suriname kunnen maken.
Niets van dit alles valt Suriname te beurt. Vriendjespolitiek, nepotisme en regelarij zijn de instrumenten waarmee Suriname zich bedient om kennis, investeringen, vooruitgang en ontwikkeling binnen te halen en te realiseren.
Zie hier nog eens de kracht en het onvermogen van nietszeggende toevallige, geregelde directeuren en beleidsmakers, die Suriname te grabbel gooien voor minder dan een bordje linzensoep. In dat opzicht zal je ook geen klacht van de minister van HI en T, Stephen Tsang, horen. Immers is hiermee toch een zoveelste reden voor een buitenlandse reis voor de minister gecreëerd.
Newalsing Nanhkoesingh

Bericht: >Surinames deskundigheid op freezone-gebied wordt versterkt
Suriname Herald

Suriname ligt in de tropen, vlak bij de evenaar. Het is er altijd warm en vochtig. Een groot deel van het land is bedekt met tropisch regenwoud. De Corantijn vormt de grens met Guyana en de Marowijne de grens met Frans Guyana. De kust van Suriname bestaat mangrovebomen. Er wordt veel rijst verbouwd. Zie jij jezelf al lekker ontspannen in een , dan ga je lekker hangmateren. Een okseltruitje.IDB, In de bil. Baksen is een flink pak rammel. Met dievenijzer hekwerk om je huis kan jou niets meer overkomen. Gezouten kabeljauw gaan bakken, noemen wij bakkeljauw. Een fles met potentieverhogende gedroogde plantdelen is een mannenfles. Autowandeling Bacove bakabana Bakkeljauw Bamihaar Blakaman Bloot Buitenvrouw Cellulair Dinges Doekoe Gaan Geslagen Getrouwde Handruiker Hangmateren Jawel Jonko Kostgrond cassave, watermeloen, banaan, tajerblad, sopropo, papaya, passievrucht, tomaat, boontjes en rijst. Kouseband Kraken Kromanti Kweekje Lemmetje Manja Mannenfles Mattie Okseltruitje of okselmouwtruitje Panna Pinaren Roti Schaafijs Schoenen uitlopen Schoonbroer Sprietje Tjappen Trekkoffie Trots Vriendinnenschrift Warung Wiet Zetten Zwamp Zwageres