Secretaris Stichting 10 oktober: kwestie oostgrens moet niet in doofpot

De geplande meeting met Suriname, de Fransen en vertegenwoordigers uit het binnenland over de grenskwestie tussen Suriname en Frans-Guyana laat te lang op zich wachten. Dit zegt de secretaris van Stichting 10 oktober 1760, Jan Aviankoi, in gesprek met Suriname Herald. De meeting was aangekondigd door de districtscommissaris (dc) van het district Sipaliwini, Magretha Malontie.
De secretaris maakt zich hier zorgen over, omdat het niet duidelijk is wat het standpunt is van beide landen omtrent deze kwestie. Hij is bang dat hetgeen had plaatsgevonden zich weer zal herhalen. Hopelijk gaat dit niet in de doofpot en pas wanneer de Fransen weer gaan optreden, gaat men iets doen, aldus Aviankoi.
Het afgelopen jaar hadden de Franse autoriteiten samen met het Surinaamse leger tot twee keer toe pontons van de gouddelvers in brand gestoken. Ook hebben ze vaten gasoline in brand gestoken en andere goederen vernietigd die de gouddelvers gebruiken voor de goudwinning. Dit vond plaats op het eiland Kaba dat in het Lawagebied ligt en bij een dorp dicht bij de stroomversnelling Singa-tete. De handelingen van de Fransen waren niet in goede aarde gevallen bij de dorpelingen en het traditioneel gezag van het gebied.
Aviankoi geeft verder aan dat er vanuit de stichting ook een aantal schrijven is gestuurd naar het Ministerie van Regionale Ontwikkeling, echter zonder resultaat.
Dc Malonti geeft in gesprek met Suriname Herald aan dat zij de pers nog zal melden over de meeting die in feite het afgelopen jaar had moeten plaatsvinden.
Simone Awanna

Bericht: >Secretaris Stichting 10 oktober: kwestie oostgrens moet niet in doofpot
Suriname Herald

Suriname ligt in de tropen, vlak bij de evenaar. Het is er altijd warm en vochtig. Een groot deel van het land is bedekt met tropisch regenwoud. De Corantijn vormt de grens met Guyana en de Marowijne de grens met Frans Guyana. De kust van Suriname bestaat mangrovebomen. Er wordt veel rijst verbouwd. Zie jij jezelf al lekker ontspannen in een , dan ga je lekker hangmateren. Een okseltruitje.IDB, In de bil. Baksen is een flink pak rammel. Met dievenijzer hekwerk om je huis kan jou niets meer overkomen. Gezouten kabeljauw gaan bakken, noemen wij bakkeljauw. Een fles met potentieverhogende gedroogde plantdelen is een mannenfles. Autowandeling Bacove bakabana Bakkeljauw Bamihaar Blakaman Bloot Buitenvrouw Cellulair Dinges Doekoe Gaan Geslagen Getrouwde Handruiker Hangmateren Jawel Jonko Kostgrond cassave, watermeloen, banaan, tajerblad, sopropo, papaya, passievrucht, tomaat, boontjes en rijst. Kouseband Kraken Kromanti Kweekje Lemmetje Manja Mannenfles Mattie Okseltruitje of okselmouwtruitje Panna Pinaren Roti Schaafijs Schoenen uitlopen Schoonbroer Sprietje Tjappen Trekkoffie Trots Vriendinnenschrift Warung Wiet Zetten Zwamp Zwageres