SDU-voorzitter Waterberg: verandering kiesstelsel is gelegenheidswetgeving

De voorzitter van de jongste politieke partij in Suriname, Sociaal Democratische Unie, Celsius Waterberg, vindt dat combinatievorming van politieke partijen niet het probleem is, omdat de meeste van de partijen die er nu zijn, zijn ontstaan uit een blokvorming. In gesprek met Suriname Herald zegt hij dat het wijzigen van het kiesstelsel om een pre-electorale samenwerking tussen politieke partijen te verbieden, een gelegenheidswetgeving is.
Zelfs de Nationale Democratische Partij (NDP) is uit een aantal kleine partijen ontstaan, legt hij uit. Ook Front 1 is ontstaan uit een combinatie in 1987 en daarna DA’91. Hij kan zich niet voorstellen dat de blokvorming vandaag de dag een probleem is.
Hij is daarom geen voorstander van de wijziging van het kiesstelsel waarmee het parlement nu bezig is.
Als men duidelijk in de wet wil zien wat de visie en wat het beginselprogramma is van een politieke partij dan kunnen die worden opgenomen in de wet, maar het probleem is niet de pre-electorale samenwerking van politieke partijen. Je kan niet iets verbieden dat al ingeburgerd is, stelt Waterberg. Iets dat al ingeburgerd is, kan niet opeens veranderd worden.
De partij bereidt zich momenteel voor om deel te kunnen nemen aan de verkiezingen in 2020. We hebben geen tijd te verliezen. Als we binnen korte tijd het statuut van de partij in elkaar hebben kunnen zetten dan zal het ons ook lukken om de andere zaken in orde te maken, aldus Waterberg.
In de partij zitten daarom jonge mensen met frisse ideeën, merkt hij op. We hebben een grote inhaalslag te maken. De boodschap moet doordringen tot eenieder in de samenleving. SDU is een bewuste keus die ik heb gemaakt, aldus Waterberg.
Simone Awanna

Bericht: >SDU-voorzitter Waterberg: verandering kiesstelsel is gelegenheidswetgeving
Suriname Herald

Suriname ligt in de tropen, vlak bij de evenaar. Het is er altijd warm en vochtig. Een groot deel van het land is bedekt met tropisch regenwoud. De Corantijn vormt de grens met Guyana en de Marowijne de grens met Frans Guyana. De kust van Suriname bestaat mangrovebomen. Er wordt veel rijst verbouwd. Zie jij jezelf al lekker ontspannen in een , dan ga je lekker hangmateren. Een okseltruitje.IDB, In de bil. Baksen is een flink pak rammel. Met dievenijzer hekwerk om je huis kan jou niets meer overkomen. Gezouten kabeljauw gaan bakken, noemen wij bakkeljauw. Een fles met potentieverhogende gedroogde plantdelen is een mannenfles. Autowandeling Bacove bakabana Bakkeljauw Bamihaar Blakaman Bloot Buitenvrouw Cellulair Dinges Doekoe Gaan Geslagen Getrouwde Handruiker Hangmateren Jawel Jonko Kostgrond cassave, watermeloen, banaan, tajerblad, sopropo, papaya, passievrucht, tomaat, boontjes en rijst. Kouseband Kraken Kromanti Kweekje Lemmetje Manja Mannenfles Mattie Okseltruitje of okselmouwtruitje Panna Pinaren Roti Schaafijs Schoenen uitlopen Schoonbroer Sprietje Tjappen Trekkoffie Trots Vriendinnenschrift Warung Wiet Zetten Zwamp Zwageres