Roken, hoge bloeddruk en diabetes verhoogt kans op hartaanval meer bij vrouwen dan bij mannen

Mannen hebben een grotere kans op een hartaanval dan vrouwen. Maar sommige risicofactoren, zoals roken, een hoge bloeddruk en diabetes, spelen een grotere rol bij vrouwen dan bij mannen, waardoor sommige vrouwen extra kwetsbaar zijn. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek aan de universiteit van Oxford waarvan de resultaten verschenen in het medisch tijdschrift BMJ.
De studie analyseerde gegevens van bijna een half miljoen mensen tussen 40 en 69 jaar. Bij aanvang van de studie had niemand een hart- of vaatziekte. In een periode van zeven jaar hadden iets meer dan 5.000 mensen een hartaanval gehad, waarvan 29 procent vrouwen. Dat komt neer op een kans van 7,76 per 10.000 per jaar bij de vrouwen en 24,35 per 10.000 bij de mannen.
Roken, een hoge bloeddruk en diabetes verhoogde het risico bij zowel mannen als vrouwen. Maar bij vrouwen was dat effect groter.
• Het risico op een hartaanval steeg bij vrouwen die roken met 346 procent in vergelijking met vrouwen die niet roken. Bij mannen steeg het risico met ‘slechts’ 223 procent.
• Bij vrouwen met hoge bloeddruk steeg het risico met 252 procent tegenover 171 procent bij de mannen.
• Vrouwen met diabetes type 1 hebben 818 procent meer kans op een hartaanval, tegenover 281 procent bij de mannen. Bij vrouwen met diabetes type 2 steeg het risico met 96 procent in vergelijking met vrouwen zonder diabetes. Bij mannen was dat 33 procent.
Volgens de onderzoekers zouden vrouwen hun ‘achterstand’ ten opzichte van mannen wat hartaanvallen betreft in de toekomst kunnen inhalen, als de trend van meer diabetes en meer hoge bloeddruk zich doorzet.

Bericht: >Roken, hoge bloeddruk en diabetes verhoogt kans op hartaanval meer bij vrouwen dan bij mannen

Suriname ligt in de tropen, vlak bij de evenaar. Het is er altijd warm en vochtig. Een groot deel van het land is bedekt met tropisch regenwoud. De Corantijn vormt de grens met Guyana en de Marowijne de grens met Frans Guyana. De kust van Suriname bestaat mangrovebomen. Er wordt veel rijst verbouwd. Zie jij jezelf al lekker ontspannen in een , dan ga je lekker hangmateren. Een okseltruitje.IDB, In de bil. Baksen is een flink pak rammel. Met dievenijzer hekwerk om je huis kan jou niets meer overkomen. Gezouten kabeljauw gaan bakken, noemen wij bakkeljauw. Een fles met potentieverhogende gedroogde plantdelen is een mannenfles. Autowandeling Bacove bakabana Bakkeljauw Bamihaar Blakaman Bloot Buitenvrouw Cellulair Dinges Doekoe Gaan Geslagen Getrouwde Handruiker Hangmateren Jawel Jonko Kostgrond cassave, watermeloen, banaan, tajerblad, sopropo, papaya, passievrucht, tomaat, boontjes en rijst. Kouseband Kraken Kromanti Kweekje Lemmetje Manja Mannenfles Mattie Okseltruitje of okselmouwtruitje Panna Pinaren Roti Schaafijs Schoenen uitlopen Schoonbroer Sprietje Tjappen Trekkoffie Trots Vriendinnenschrift Warung Wiet Zetten Zwamp Zwageres