Pride Month: Argentijnse filmavond trekt veel bezoekers

Meer dan honderd personen kwamen dinsdagavond naar de filmvoorstelling die de Argentijnse ambassade in Paramaribo aanbood tijdens het filmfestival van de Pride Month. In zijn inleiding zei de Argentijnse zaakgelastigde in Suriname, Ignacio Rossi Sammartino, dat zijn echtgenoot en hij nooit negatieve reacties hebben gekregen uit de samenleving.
De diplomaat is nu drie jaar in Suriname. Hij is verheugd over het groeiende aantal bedrijven dat de regenboogvlag laten wapperen. “Dat helpt stigma’s te bestrijden en de hele Surinaamse samenleving gevoeliger te maken voor die onderwerpen die ook een realiteit van dit land zijn.”
In 2016 stond Rossi Sammartino samen met toenmalig justitieminister Jennifer Van Dijk-Silos op het bordes om de deelnemers aan de PRIDE Walk aan te moedigen. Een jaar later was ook een vertegenwoordiger van Nederland van de partij. Op zaterdag 27 oktober verwacht de Argentijnse diplomaat in elk geval zijn Braziliaanse, Franse, Amerikaanse en Nederlandse collega op het bordes langs de route.
De LGBT-rechtenbeweging in Argentinië werd opgericht in 1983, na de terugkeer van de democratie. De diplomaat vertelde dat toen de eerste homobar openging en de LGBT-gemeenschap zichtbaarder werd tijdens pride-festivals, parades, publicaties en politiek activisme.
In 2010 legaliseerde Argentinië het homohuwelijk, als eerste land in Latijns-Amerika en tiende land ter wereld. Als enige land ter wereld biedt Argentinië de mogelijkheid aan buitenlanders van hetzelfde geslacht om te trouwen. Dat vertelde Rossi Sammartino vorig jaar tijdens het LGBT-filmfestival. Die informatie inspireerde een Surinaams mannelijk koppel om dit jaar naar Buenos Aires te reizen en hun relatie te bezegelen met een huwelijk.
Zij ontvingen dinsdag van Rossi Sammartino een plaquette en van het publiek een daverend applaus. De diplomaat loofde de inzet van de Surinaamse LGBT-beweging. “Argentinië prijst en verwelkomt al deze inspanningen en hoopt tegelijkertijd dat het zeer gastvrije, open Surinaamse volk het spoedig mogelijk zal maken dat LGBT-minderheden kunnen trouwen in eigen land.”

Bericht: >Pride Month: Argentijnse filmavond trekt veel bezoekers
Suriname Herald

Suriname ligt in de tropen, vlak bij de evenaar. Het is er altijd warm en vochtig. Een groot deel van het land is bedekt met tropisch regenwoud. De Corantijn vormt de grens met Guyana en de Marowijne de grens met Frans Guyana. De kust van Suriname bestaat mangrovebomen. Er wordt veel rijst verbouwd. Zie jij jezelf al lekker ontspannen in een , dan ga je lekker hangmateren. Een okseltruitje.IDB, In de bil. Baksen is een flink pak rammel. Met dievenijzer hekwerk om je huis kan jou niets meer overkomen. Gezouten kabeljauw gaan bakken, noemen wij bakkeljauw. Een fles met potentieverhogende gedroogde plantdelen is een mannenfles. Autowandeling Bacove bakabana Bakkeljauw Bamihaar Blakaman Bloot Buitenvrouw Cellulair Dinges Doekoe Gaan Geslagen Getrouwde Handruiker Hangmateren Jawel Jonko Kostgrond cassave, watermeloen, banaan, tajerblad, sopropo, papaya, passievrucht, tomaat, boontjes en rijst. Kouseband Kraken Kromanti Kweekje Lemmetje Manja Mannenfles Mattie Okseltruitje of okselmouwtruitje Panna Pinaren Roti Schaafijs Schoenen uitlopen Schoonbroer Sprietje Tjappen Trekkoffie Trots Vriendinnenschrift Warung Wiet Zetten Zwamp Zwageres