PAHO bevestigt toename griepgevallen in Suriname

De vertegenwoordiger van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO) bevestigt de constatering van het Ministerie van Volksgezondheid, voor wat betreft de toename van de influenza-activiteit in Suriname voor januari 2019. In de eerste weken van 2019 bleef het aantal gemelde griepgevallen vergelijkbaar met de voorgaande jaren.
Eind januari 2019 waren er echter toegenomen gevallen van acute ernstige luchtweginfecties. Deze toename wordt veroorzaakt door een lokale verhoogde transmissie van het H1N1-influenzavirus, zoals bevestigd door laboratoriatesten.
Tot eind januari 2019 waren er 72 acute ernstige luchtweginfecties gerapporteerd door verscheidene hospitalen. In vergelijking met de afgelopen drie jaar over dezelfde periode waren er gemiddeld 53 ernstige gevallen gerelateerd aan griep.
Zoals de autoriteiten bevestigden met behulp van de informatie afkomstig van de influenzasurveillance, waren er tot eind januari 2019 vijf sterfgevallen, drie mannen (leeftijd 62, 62 en 65 jaar) en twee vrouwen (leeftijd 6 en 33 jaar). Deze SARI-gerelateerde sterfgevallen werden gerapporteerd aan het begin van het jaar. Van deze vijf sterfgevallen werden er vier in het laboratorium als positief bevonden voor het seizoensgebonden influenzavirus (H1N1). In de afgelopen drie jaar was het gemiddelde aantal SARI-gerelateerde sterfgevallen in de eerste maand van het nieuwe jaar vijf (range 3-8 gevallen).
De infectie met het seizoenvirus H1N1 wordt gekenmerkt door een plotseling begin van koorts, hoest (meestal droog), hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn, ernstige malaise (zich onwel voelen), keelpijn en een loopneus. De hoest kan ernstig zijn en kan twee of meer weken duren. De meeste mensen herstellen binnen een week van koorts en andere symptomen zonder vereiste medische hulp. Griep kan ernstige ziekte veroorzaken of zelfs tot sterfte leiden, vooral bij mensen met een verhoogd risico.
De PAHO benadrukt opnieuw dat het Ministerie van Volksgezondheid heeft geadviseerd tot het nemen van preventieve maatregelen zoals vaccinatie van de risicogroepen en sanitaire maatregelen als handhygiëne en hoest- en niesetiquette.

Bericht: >PAHO bevestigt toename griepgevallen in Suriname
Suriname Herald

Suriname ligt in de tropen, vlak bij de evenaar. Het is er altijd warm en vochtig. Een groot deel van het land is bedekt met tropisch regenwoud. De Corantijn vormt de grens met Guyana en de Marowijne de grens met Frans Guyana. De kust van Suriname bestaat mangrovebomen. Er wordt veel rijst verbouwd. Zie jij jezelf al lekker ontspannen in een , dan ga je lekker hangmateren. Een okseltruitje.IDB, In de bil. Baksen is een flink pak rammel. Met dievenijzer hekwerk om je huis kan jou niets meer overkomen. Gezouten kabeljauw gaan bakken, noemen wij bakkeljauw. Een fles met potentieverhogende gedroogde plantdelen is een mannenfles. Autowandeling Bacove bakabana Bakkeljauw Bamihaar Blakaman Bloot Buitenvrouw Cellulair Dinges Doekoe Gaan Geslagen Getrouwde Handruiker Hangmateren Jawel Jonko Kostgrond cassave, watermeloen, banaan, tajerblad, sopropo, papaya, passievrucht, tomaat, boontjes en rijst. Kouseband Kraken Kromanti Kweekje Lemmetje Manja Mannenfles Mattie Okseltruitje of okselmouwtruitje Panna Pinaren Roti Schaafijs Schoenen uitlopen Schoonbroer Sprietje Tjappen Trekkoffie Trots Vriendinnenschrift Warung Wiet Zetten Zwamp Zwageres