Opstart IOL blijft heet hangijzer BvL-ALS

Het opstarten van het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL) blijft een heet hangijzer voor de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (ALS). Hierdoor dreigen de studenten een schooljaar te verliezen, geeft bondsvoorzitter Reshma Mangre tegenover Suriname Herald te kennen. Deze kwestie werd gisteren op het bord gelegd van de onderdirecteur (od) van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC), Muriel Hoepel, tijdens een bespreking.
Mangre legt uit dat ouders en studenten nog steeds in het duister tasten, omdat het ministerie helemaal niet communiceert met hen. Zij heeft de od duidelijk gemaakt dat het van goed bestuur getuigt wanneer ouders en studenten op de hoogte worden gesteld van de stand van zaken. Studenten en ouders zijn in het ongewisse, zegt Mangre. Over een maand is het tweede kwartaal verlopen en het curriculum voor de opleidingen wordt nu pas afgerond. De bedoeling was dat de transformatie van het IOL naar de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) per januari 2019 van start zou gaan.
Mangre zegt dat er momenteel een tekort blijkt te zijn aan leerkrachten voor een aantal vakken. Het betreft de vakken natuurkunde, beeldende vorming, economie en Spaans. Hiervoor is er een oplossing aangedragen, want er is goedkeuring gegeven voor het verzorgen van deze opleidingen volgens het oude curriculum van het IOL.
Het grote probleem in de kwestie van IOL is dat de studenten thuis zitten en verstoken zijn van onderwijs, zegt de bondsvoorzitter. Zij wilde van de od weten wanneer de opleidingen op de AdeKUS zullen aanvangen. Het antwoord op de vraag kon de od de bond niet verschaffen en gaf te kennen deze kwestie te zullen doorgeleiden naar de directeur van MinOWC, Natasia Bennanon en minister Lilian Ferrier.
De od liet de bond weten dat er een onderwijsdialoog gehouden zal worden. “Ik heb niets aan een onderwijsdialoog,” zegt Mangre. De bond wil de daden zien. Ze wil antwoord hebben op de vraag wanneer de opleidingen zullen aanvangen. Het gaat volgens de bond niet slechts om een handjevol studenten, maar om een grote groep die al op het IOL zat en een andere groep die nog naar het IOL zou willen gaan om te studeren.
Mangre zegt met betrekking tot de IOL-kwestie geen tevreden antwoord te hebben gehad.
Vishmohanie Thomas

Bericht: >Opstart IOL blijft heet hangijzer BvL-ALS
Suriname Herald

Suriname ligt in de tropen, vlak bij de evenaar. Het is er altijd warm en vochtig. Een groot deel van het land is bedekt met tropisch regenwoud. De Corantijn vormt de grens met Guyana en de Marowijne de grens met Frans Guyana. De kust van Suriname bestaat mangrovebomen. Er wordt veel rijst verbouwd. Zie jij jezelf al lekker ontspannen in een , dan ga je lekker hangmateren. Een okseltruitje.IDB, In de bil. Baksen is een flink pak rammel. Met dievenijzer hekwerk om je huis kan jou niets meer overkomen. Gezouten kabeljauw gaan bakken, noemen wij bakkeljauw. Een fles met potentieverhogende gedroogde plantdelen is een mannenfles. Autowandeling Bacove bakabana Bakkeljauw Bamihaar Blakaman Bloot Buitenvrouw Cellulair Dinges Doekoe Gaan Geslagen Getrouwde Handruiker Hangmateren Jawel Jonko Kostgrond cassave, watermeloen, banaan, tajerblad, sopropo, papaya, passievrucht, tomaat, boontjes en rijst. Kouseband Kraken Kromanti Kweekje Lemmetje Manja Mannenfles Mattie Okseltruitje of okselmouwtruitje Panna Pinaren Roti Schaafijs Schoenen uitlopen Schoonbroer Sprietje Tjappen Trekkoffie Trots Vriendinnenschrift Warung Wiet Zetten Zwamp Zwageres