Ontwerpwet Natuurwetgeving overhandigd aan regering en DNA

Na ruim 18 maanden van werken aan het vernieuwen van de wetgeving voor Suriname’s natuurparken heeft het Project Onze Natuur op 1 een eindproduct opgeleverd. De ontwerpwet Duurzaam Natuurbeheer is vrijdag in ontvangst genomen door Jennifer Geerlings-Simons, voorzitter van De Nationale Assemblée (DNA). Ook het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer heeft een exemplaar ontvangen.
De ontwerpwet gaat over het beschermen van natuur in beschermde natuurgebieden; momenteel heeft Suriname 2,1 miljoen hectare beschermde natuur. Ontwikkelingen in eigen land als ook veranderingen over hoe in de wereld gedacht wordt over natuurbeheer noodzaken ons land om anders om te gaan met natuur in beschermde gebieden.
Met de nieuwe wet wordt Suriname bijvoorbeeld beter in staat gesteld om economische activiteiten te ontplooien met het beschermen van de natuur, door o.a. nieuwe vormen van natuurbescherming mogelijk te maken en wordt er voldaan aan internationale verdragen en geldende principes zoals FPIC.
Uniek proces
Het traject dat is afgelegd binnen het Project Onze Natuur op 1 is uniek geweest. Ruim 80 stakeholders hebben op diverse momenten hun bijdrage geleverd over wat er in de wet zou moeten staan. Zij vertegenwoordigden diverse organisaties zoals ministeries, De Nationale Assemblée, gemeenschappen, (wetenschaps)instituten zoals het Herbarium, de VES, KKF en NGO’s.
De verslagen van al deze sessies zijn in het projectdossier toegevoegd. De focus was dan ook om door gezamenlijke inspanning Suriname haar voorhoederol qua visie over natuurbeheer terug te geven. Een positie die past bij Suriname als bosrijkste land ter wereld.
DNA-voorzitter Geerlings-Simons gaf bij het in ontvangst nemen aan dat zij inmiddels ook de Milieuraamwet ontvangen heeft. “Wij gaan in DNA kijken hoe deze wet natuurbeheer past in het totaalplaatje. We zullen met de regering in overleg treden over hoe dit verder wordt geïncorporeerd”. Zij gaf aan dat de wet hopelijk dit jaar, zo niet begin 2019 behandeld wordt.
Met de overhandiging van de ontwerpwet heeft Suriname weer een stapje vooruit gemaakt, enerzijds qua volwassenheid om met een dergelijke grote groep stakeholders tot een eindproduct te komen, en anderzijds qua vernieuwing van wetgeving van onze belangrijkste natuurlijke hulpbron, de natuur in beschermde natuurparken.

Bericht: >Ontwerpwet Natuurwetgeving overhandigd aan regering en DNA

Suriname ligt in de tropen, vlak bij de evenaar. Het is er altijd warm en vochtig. Een groot deel van het land is bedekt met tropisch regenwoud. De Corantijn vormt de grens met Guyana en de Marowijne de grens met Frans Guyana. De kust van Suriname bestaat mangrovebomen. Er wordt veel rijst verbouwd. Zie jij jezelf al lekker ontspannen in een , dan ga je lekker hangmateren. Een okseltruitje.IDB, In de bil. Baksen is een flink pak rammel. Met dievenijzer hekwerk om je huis kan jou niets meer overkomen. Gezouten kabeljauw gaan bakken, noemen wij bakkeljauw. Een fles met potentieverhogende gedroogde plantdelen is een mannenfles. Autowandeling Bacove bakabana Bakkeljauw Bamihaar Blakaman Bloot Buitenvrouw Cellulair Dinges Doekoe Gaan Geslagen Getrouwde Handruiker Hangmateren Jawel Jonko Kostgrond cassave, watermeloen, banaan, tajerblad, sopropo, papaya, passievrucht, tomaat, boontjes en rijst. Kouseband Kraken Kromanti Kweekje Lemmetje Manja Mannenfles Mattie Okseltruitje of okselmouwtruitje Panna Pinaren Roti Schaafijs Schoenen uitlopen Schoonbroer Sprietje Tjappen Trekkoffie Trots Vriendinnenschrift Warung Wiet Zetten Zwamp Zwageres