Oegandees wint Afrikaanse prijs voor uitvinding bloedloze malariatest

De 24-jarige Oegandees Brian Gitta heeft een grote Afrikaanse wetenschapsprijs gewonnen voor de bloedloze malariatest die hij heeft uitgevonden. Malaria is de belangrijkste doodsoorzaak in Oeganda. De ziekte wordt meestal overgedragen door geïnfecteerde muggen.
Gitta kwam op het idee doordat bij hem pas malaria werd vastgesteld na vier bloedtesten. De Oegandees dacht dat er zeker een andere manier moest zijn waarop gemeten kan worden dat iemand malaria heeft, schrijft NU.nl. De uitvinding is echter nog niet verkrijgbaar, omdat die nog goedgekeurd moet worden voor gebruik.
De uitvinding van Gitta, Matibabu genaamd, wordt op de vinger geplaatst waarna infraroodstralen kijken of er afwijkingen zijn in de bloedwaarden. Malaria zorgt voor afwijkende waarden van rode bloedcellen.

Bericht: >Oegandees wint Afrikaanse prijs voor uitvinding bloedloze malariatest

Suriname ligt in de tropen, vlak bij de evenaar. Het is er altijd warm en vochtig. Een groot deel van het land is bedekt met tropisch regenwoud. De Corantijn vormt de grens met Guyana en de Marowijne de grens met Frans Guyana. De kust van Suriname bestaat mangrovebomen. Er wordt veel rijst verbouwd. Zie jij jezelf al lekker ontspannen in een , dan ga je lekker hangmateren. Een okseltruitje.IDB, In de bil. Baksen is een flink pak rammel. Met dievenijzer hekwerk om je huis kan jou niets meer overkomen. Gezouten kabeljauw gaan bakken, noemen wij bakkeljauw. Een fles met potentieverhogende gedroogde plantdelen is een mannenfles. Autowandeling Bacove bakabana Bakkeljauw Bamihaar Blakaman Bloot Buitenvrouw Cellulair Dinges Doekoe Gaan Geslagen Getrouwde Handruiker Hangmateren Jawel Jonko Kostgrond cassave, watermeloen, banaan, tajerblad, sopropo, papaya, passievrucht, tomaat, boontjes en rijst. Kouseband Kraken Kromanti Kweekje Lemmetje Manja Mannenfles Mattie Okseltruitje of okselmouwtruitje Panna Pinaren Roti Schaafijs Schoenen uitlopen Schoonbroer Sprietje Tjappen Trekkoffie Trots Vriendinnenschrift Warung Wiet Zetten Zwamp Zwageres