Nieuwe inschrijvingen academische opleiding voor leraren in januari

De nieuwe inschrijvingen voor de pre-bachelor academische opleiding voor leraren starten in januari 2019. Dit heeft het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) bekendgemaakt. De directeur van het MinOWC, Natasia Bennanon, zegt in gesprek met Suriname Herald dat de media gevolgd moeten worden voor de verdere informatie over de start van de nieuwe bacheloropleidingen voor leraren.
Ook de directeur van het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL), Marcha Dankerlui, geeft tegenover Suriname Herald te kennen dat zij geen informatie heeft over deze opleiding, maar slechts de mededeling van het MinOWC.
“Wij moeten slechts inschrijven en faciliteren, verder kan ik niets zeggen, omdat ik ook geen informatie heb.” Feit is dat de leerlingen zich kunnen aanmelden voor de inschrijvingen in januari, voert zij aan.
Dankerlui merkt verder op dat zij ook niets kan vertellen over het curriculum dat ontwikkeld moet worden. Dit, omdat er een transformatiecommissie daarvoor in het leven is geroepen en die is belast met het ontwikkelen van onder andere het curriculum voor de academische opleiding voor leraren, maar daar weet ze niets over.
Het MinOWC was eerder dit jaar van plan het instituut te transformeren naar de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS). Dit was echter niet in goede aarde gevallen bij de leraren, die verbonden zijn aan het instituut. De transformatie van het IOL naar een universitaire lerarenopleiding ging dus niet door.
Waar er nu aan gewerkt wordt, is het upgraden van het curriculum om te komen tot een hbo-opleiding, vervolgt Dankerlui. De bedoeling van het nieuwe systeem is om te werken aan kwaliteitsverbetering van het instituut. Het basisprogramma waarmee de academie van start zal gaan, wordt ook wel het schakeljaar genoemd, aldus Dankerlui.
De academie voor leraren zal afgestudeerden afleveren met een bachelortitel. Het oude systeem wordt langzaam afgebouwd.
Naast de kwaliteitsverbetering is het ook de bedoeling dat docenten die verbonden zijn aan het IOL zich gaan upgraden om te komen tot het transformatieproces.
Simone Awanna

Bericht: >Nieuwe inschrijvingen academische opleiding voor leraren in januari
Suriname Herald

Suriname ligt in de tropen, vlak bij de evenaar. Het is er altijd warm en vochtig. Een groot deel van het land is bedekt met tropisch regenwoud. De Corantijn vormt de grens met Guyana en de Marowijne de grens met Frans Guyana. De kust van Suriname bestaat mangrovebomen. Er wordt veel rijst verbouwd. Zie jij jezelf al lekker ontspannen in een , dan ga je lekker hangmateren. Een okseltruitje.IDB, In de bil. Baksen is een flink pak rammel. Met dievenijzer hekwerk om je huis kan jou niets meer overkomen. Gezouten kabeljauw gaan bakken, noemen wij bakkeljauw. Een fles met potentieverhogende gedroogde plantdelen is een mannenfles. Autowandeling Bacove bakabana Bakkeljauw Bamihaar Blakaman Bloot Buitenvrouw Cellulair Dinges Doekoe Gaan Geslagen Getrouwde Handruiker Hangmateren Jawel Jonko Kostgrond cassave, watermeloen, banaan, tajerblad, sopropo, papaya, passievrucht, tomaat, boontjes en rijst. Kouseband Kraken Kromanti Kweekje Lemmetje Manja Mannenfles Mattie Okseltruitje of okselmouwtruitje Panna Pinaren Roti Schaafijs Schoenen uitlopen Schoonbroer Sprietje Tjappen Trekkoffie Trots Vriendinnenschrift Warung Wiet Zetten Zwamp Zwageres