Nederlands bedrijf leverde zonder vergunning aceton aan Syrië

Het OM verdenkt een chemische groothandel uit Rotterdam van illegale levering van aceton aan Syrië. Aceton kan worden gebruikt als grondstof voor het maken van chemische wapens. Of dat ook is gebeurd, is nog niet vastgesteld.
“De Nederlandse douane heeft op 18 april het bedrijf in Rotterdam doorzocht”, bevestigt het Openbaar Ministerie. De groothandel zou in november 2016 zonder vergunning 38.400 liter aceton hebben verkocht en geëxporteerd naar iemand in Syrië, via de haven van Antwerpen. Na een tip van de Belgische douane is er nog een tweede verdenking bijgekomen: de levering van 200.000 liter aceton via een omweg, namelijk via Rusland, naar Syrië.
Ook in België loopt een strafrechtelijk onderzoek naar drie Belgische bedrijven die bij soortgelijke leveringen betrokken zouden zijn. De bedrijven leggen in het Belgische weekblad Knack deze week uit dat ze al meer dan tien jaar grondstoffen leveren voor drukinkt, cosmetica en ruitensproeiers.
Geen vergunning
Sinds juli 2003 zijn bedrijven binnen de EU verplicht om een vergunning aan te vragen voor de export van chemische middelen naar Syrië. De beperkingen gelden in verband met “brute schending van de mensenrechten door het regime in Syrië”, zo stelde de Europese Raad.
Het bedrijf uit Rotterdam, waarvan het OM de naam niet wil noemen, heeft geen vergunning aangevraagd en zal worden gedagvaard.
“Door chemicaliën zonder vergunning door te voeren worden de sancties ondermijnd en wordt de overheid de kans ontnomen om te controleren waar de producten heen gaan. Dat is ernstig, daarom treedt de overheid hiertegen op,” aldus het OM.
NOS

Bericht: >Nederlands bedrijf leverde zonder vergunning aceton aan Syrië
Suriname Herald

Suriname ligt in de tropen, vlak bij de evenaar. Het is er altijd warm en vochtig. Een groot deel van het land is bedekt met tropisch regenwoud. De Corantijn vormt de grens met Guyana en de Marowijne de grens met Frans Guyana. De kust van Suriname bestaat mangrovebomen. Er wordt veel rijst verbouwd. Zie jij jezelf al lekker ontspannen in een , dan ga je lekker hangmateren. Een okseltruitje.IDB, In de bil. Baksen is een flink pak rammel. Met dievenijzer hekwerk om je huis kan jou niets meer overkomen. Gezouten kabeljauw gaan bakken, noemen wij bakkeljauw. Een fles met potentieverhogende gedroogde plantdelen is een mannenfles. Autowandeling Bacove bakabana Bakkeljauw Bamihaar Blakaman Bloot Buitenvrouw Cellulair Dinges Doekoe Gaan Geslagen Getrouwde Handruiker Hangmateren Jawel Jonko Kostgrond cassave, watermeloen, banaan, tajerblad, sopropo, papaya, passievrucht, tomaat, boontjes en rijst. Kouseband Kraken Kromanti Kweekje Lemmetje Manja Mannenfles Mattie Okseltruitje of okselmouwtruitje Panna Pinaren Roti Schaafijs Schoenen uitlopen Schoonbroer Sprietje Tjappen Trekkoffie Trots Vriendinnenschrift Warung Wiet Zetten Zwamp Zwageres