Mutaties binnen KPS moeten leiden tot verbetering veiligheidsgevoel

Er is binnen het Korps Politie Suriname (KPS) besloten om enkele mutaties te plegen, waardoor genoeg garanties worden ingebouwd om het veiligheidsgevoel met alles eromheen terug te brengen. Dat zei minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie (Juspol) woensdag tijdens een persconferentie in het perscentrum.
Een van de maatregelen is om nieuwe wind te doen waaien binnen de korpsleiding, waarbij frisse ideeën en positieve energie de leiding van het korps zullen worden toevertrouwd.
In het verlengde daarvan werd Antonio Chin ontlast uit zijn functie als waarnemend korpschef en werd die overgedragen aan hoofdinspecteur Roberto Prade. Hij zat ook aan tijdens de persconferentie als waarnemend korpschef. De minister haalt aan dat in de komende periode de politie zichtbaarder wordt in de gemeenschap; woninginbraken moeten minder worden met de maximale inzet van de buurtmanagers. Er zal strenger worden gelet op rijden onder invloed; verkeerscriminaliteit wordt dus aangepakt.
De minister geeft ook mee dat er streng opgetreden zal worden tegen het drinken van alcohol langs de openbare weg dat nu een rage is geworden.
Ook geeft hij te kennen dat het KPS sinds medio 2017 turbulente tijden heeft meegemaakt. De communicatie met de politiebond, de korpsleiding en het managementteam kwam volledig stil te liggen vanwege het opzeggen van het vertrouwen. De toenmalige korpschef, Agnes Daniel, stelde haar positie ter beschikking van de president. Binnen het korps was er veel motivatie.
Volgens de minister geven deze zaken weer dat het korps in een transitie is en dat er leiding wordt vereist om het korps te transformeren. Daarnaast heeft het veiligheidsgevoel binnen de samenleving een deuk gehad. In een veranderende samenleving worden er veel meer eisen gesteld aan een organisatie. “Ik kom er als minister niet onderuit om de noodzakelijke maatregelen door te voeren, maatregelen die niet als prettig en aangenaam zullen worden ervaren,” zegt Getrouw.
De maatregelen zijn bedoeld om het vertrouwen in de politie terug te winnen. Vertrouwen in de politie betekent dat politiemensen de juiste motieven hebben, technisch bekwaam zijn om hun taken te vervullen en dat zij zich daarbij laten leiden door de eisen en de professionele belangen van het publiek.
Vishmohanie Thomas

Bericht: >Mutaties binnen KPS moeten leiden tot verbetering veiligheidsgevoel
Suriname Herald

Suriname ligt in de tropen, vlak bij de evenaar. Het is er altijd warm en vochtig. Een groot deel van het land is bedekt met tropisch regenwoud. De Corantijn vormt de grens met Guyana en de Marowijne de grens met Frans Guyana. De kust van Suriname bestaat mangrovebomen. Er wordt veel rijst verbouwd. Zie jij jezelf al lekker ontspannen in een , dan ga je lekker hangmateren. Een okseltruitje.IDB, In de bil. Baksen is een flink pak rammel. Met dievenijzer hekwerk om je huis kan jou niets meer overkomen. Gezouten kabeljauw gaan bakken, noemen wij bakkeljauw. Een fles met potentieverhogende gedroogde plantdelen is een mannenfles. Autowandeling Bacove bakabana Bakkeljauw Bamihaar Blakaman Bloot Buitenvrouw Cellulair Dinges Doekoe Gaan Geslagen Getrouwde Handruiker Hangmateren Jawel Jonko Kostgrond cassave, watermeloen, banaan, tajerblad, sopropo, papaya, passievrucht, tomaat, boontjes en rijst. Kouseband Kraken Kromanti Kweekje Lemmetje Manja Mannenfles Mattie Okseltruitje of okselmouwtruitje Panna Pinaren Roti Schaafijs Schoenen uitlopen Schoonbroer Sprietje Tjappen Trekkoffie Trots Vriendinnenschrift Warung Wiet Zetten Zwamp Zwageres