Minister Polak: “Staking Ashiana was nooit aan de orde”

Staking bij het verzorgings- en verpleeghuis Ashiana was nooit aan de orde, een aantal personeelsleden was waarschijnlijk op drift geslagen, gaf minister Cristien Polak van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) vandaag te kennen in De Nationale Assemblee (DNA). Parlementariër Marinus Bee (ABOP) wilde duidelijkheid over wat er allemaal gebeurt bij huize Ashiana.
De minister gaf te kennen dat de bond bij Ashiana de wilde actie van 32 personeelsleden niet heeft ondersteund. Zowel de bond als de personeelsleden zijn ervan op de hoogte dat het ministerie van start gaat met onderhandelingen over de toelagen met het georganiseerde overleg van het Ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza). De wilde actie die voor drie dagen was gevoerd, was daarom ongegrond.
Polak legde uit dat in 1992 er een missive is geslagen speciaal voor huize Ashiana wat zaken omvatte als vervoerstoelage voor de personeelsleden die onregelmatige diensten draaien. Ook kledingtoelage en andere zaken zijn daarbij vastgelegd. Na de overgang van de Surinaamse gulden naar de Surinaamse dollar ging de vervoerstoelage van 32500 Surinaamse gulden naar 32,50 Surinaamse dollar.
De minister voerde aan dat reeds jaren vóór 2010 er discussies werden gevoerd over de verhoging van de vervoerstoelage. Bij het aantreden van de minister heeft de bond van Ashiana een gesprek gevoerd met haar. Er was toen een tussenoplossing gevonden, waarbij de vervoerstoelage werd opgetrokken naar SRD 80. Het personeel heeft zijn geld ontvangen voor de periode 1 januari 2010 tot en met mei 2018 onder verrekening met de SRD 32,50 die het al ontvangen heeft. Er waren nog groepen zoals de wasserij en de technische dienst die nog niet in aanmerking kwamen voor die toelage. Die groep is ook al volledig uitbetaald, aldus Polak.
Het personeel van Ashiana is voorgehouden dat Sozavo niet de instantie is die de toelagen bepaalt, maar dat het een aangelegenheid is van het georganiseerde overleg van Biza, dat bepaalt of het redelijk is om de toelagen bij te stellen. Sozavo had toen in opdracht van het georganiseerde overleg een onderzoek gedaan bij Ashiana. Daaruit zijn drie voorstellen voortgevloeid voor de vervoerstoelage.
Op 13 februari vindt het overleg plaats tussen Sozavo, de deskundigen van Ashiana, een vertegenwoordiger van de bond en het georganiseerde overleg van Biza.
De wilde actie van het personeel kan de minister daarom nergens plaatsen. Op donderdag 31 januari hebben de personeelsleden het werk hervat zoals het hoort. Tijdens de driedaagse actie hadden burgers en het Nationaal Leger assistentie verleend.
Vishmohanie Thomas

Bericht: >Minister Polak: “Staking Ashiana was nooit aan de orde”
Suriname Herald

Suriname ligt in de tropen, vlak bij de evenaar. Het is er altijd warm en vochtig. Een groot deel van het land is bedekt met tropisch regenwoud. De Corantijn vormt de grens met Guyana en de Marowijne de grens met Frans Guyana. De kust van Suriname bestaat mangrovebomen. Er wordt veel rijst verbouwd. Zie jij jezelf al lekker ontspannen in een , dan ga je lekker hangmateren. Een okseltruitje.IDB, In de bil. Baksen is een flink pak rammel. Met dievenijzer hekwerk om je huis kan jou niets meer overkomen. Gezouten kabeljauw gaan bakken, noemen wij bakkeljauw. Een fles met potentieverhogende gedroogde plantdelen is een mannenfles. Autowandeling Bacove bakabana Bakkeljauw Bamihaar Blakaman Bloot Buitenvrouw Cellulair Dinges Doekoe Gaan Geslagen Getrouwde Handruiker Hangmateren Jawel Jonko Kostgrond cassave, watermeloen, banaan, tajerblad, sopropo, papaya, passievrucht, tomaat, boontjes en rijst. Kouseband Kraken Kromanti Kweekje Lemmetje Manja Mannenfles Mattie Okseltruitje of okselmouwtruitje Panna Pinaren Roti Schaafijs Schoenen uitlopen Schoonbroer Sprietje Tjappen Trekkoffie Trots Vriendinnenschrift Warung Wiet Zetten Zwamp Zwageres