Minister Ferrier: er zijn wel docenten die de incorporatie van IOL ondersteunen

Het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft veel ondersteuning van IOL-docenten gehad om de transformatie van het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL) naar de Anton de Kom Universiteit van Suriname door te voeren. Dit zei onderwijsminister Lilian Ferrier gisteren in het parlement. Het ministerie heeft apart met de docenten vergaderd.
De groep die ondersteuning geeft aan deze visie is niet de groep die met BvL-voorzitter Wilgo Valies voor de poort staat om te protesteren, gaf Ferrier aan. “Die mensen zijn andere mensen”. Ze gaf aan dat er namen zijn van IOL-docenten die het project ondersteunen en zich ook hebben aangeboden om te helpen werken aan de curricula die aangepast moeten worden. De bewindsvrouw zei dat er een transformatie managementteam onder leiding van Edwin Marshall is geïnstalleerd.
Volgens Ferrier is er nooit gezegd dat de incorporatie van het IOL binnen een collegejaar moet plaatsvinden. De studenten die zijn ingeschreven kunnen gewoon hun studie afronden. De minister merkte op dat er een transformatieperiode is ingezet die zelfs vier jaren kan duren.
Verder moeten nieuwe studenten eerst een schakeljaar doen zodat ze een betere basis hebben om de opleiding tot leraar gekoppeld aan een academische opleiding, te kunnen volgen. Studenten die van het VWO geslaagd zijn, kunnen zich gewoon inschrijven aan de universiteit. “Willen ze de lerarenopleiding doen, dan kunnen ze gewoon op die manier instromen”.
De onderwijsminister zegt dat dit systeem goed werk in het buitenland en dat wij in Suriname ook een begin moeten maken indien we de kwaliteitsverbetering willen hebben. De incorporatie van het IOL naar de universiteit heeft enkel en alleen te maken met de verbetering en het upgraden van het niveau van de leerkrachten. Het ministerie komt niet aan de rechtspositie van de leerkrachten, meent Ferrier.
Raoul Abisoina

Bericht: >Minister Ferrier: er zijn wel docenten die de incorporatie van IOL ondersteunen
Suriname Herald

Suriname ligt in de tropen, vlak bij de evenaar. Het is er altijd warm en vochtig. Een groot deel van het land is bedekt met tropisch regenwoud. De Corantijn vormt de grens met Guyana en de Marowijne de grens met Frans Guyana. De kust van Suriname bestaat mangrovebomen. Er wordt veel rijst verbouwd. Zie jij jezelf al lekker ontspannen in een , dan ga je lekker hangmateren. Een okseltruitje.IDB, In de bil. Baksen is een flink pak rammel. Met dievenijzer hekwerk om je huis kan jou niets meer overkomen. Gezouten kabeljauw gaan bakken, noemen wij bakkeljauw. Een fles met potentieverhogende gedroogde plantdelen is een mannenfles. Autowandeling Bacove bakabana Bakkeljauw Bamihaar Blakaman Bloot Buitenvrouw Cellulair Dinges Doekoe Gaan Geslagen Getrouwde Handruiker Hangmateren Jawel Jonko Kostgrond cassave, watermeloen, banaan, tajerblad, sopropo, papaya, passievrucht, tomaat, boontjes en rijst. Kouseband Kraken Kromanti Kweekje Lemmetje Manja Mannenfles Mattie Okseltruitje of okselmouwtruitje Panna Pinaren Roti Schaafijs Schoenen uitlopen Schoonbroer Sprietje Tjappen Trekkoffie Trots Vriendinnenschrift Warung Wiet Zetten Zwamp Zwageres