Meisjes in het binnenland van Suriname nog achtergesteld

Wanneer het gaat om de positie van meisjes in Suriname, dan lijkt het erop alsof het goed gaat met onze meisjes, Maar volgens Sharon Saridjan-Tjokro, beleidsadviseur Bureau Genderaangelegenheden op het ministerie van Binnenlandse Zaken, is dit niet helemaal waar. “Dit is wel een feit als we kijken naar ons onderwijsproces, waar er meer meisjes dan jongens zitten op de Anton de Kom Universiteit. Maar als we kijken naar andere aspecten of factoren, dan zien we dat vele meisjes van vooral ons binnenland nog steeds achtergesteld zijn”, zegt Saridjan-Tjokro.
Volgens de Biza-functonaris gaat het niet goed met onze meisjes, wanneer we onder andere kijken naar seksueel misbruikte meisjes, meisjes die te maken krijgen met huiselijk geweld alsook geweld op straat. “ Uit onderzoek is gebleken dat het analfabetisme onder de meisjes in de districten Brokopondo, Sipaliwini en Marowijne het hoogst is. En als we kijken naar het onderzoek, dat is gedaan onder vrouwen tussen 15 en 49 jaar, dan zien we dat in die gebieden het percentage meisjes, dat gehuwd is vóór hun 15e jaar, zorgwekkend is. Het hoogst is het in Sipaliwini met een percentage van 19.6%. Het kinderrechtenverdrag geeft aan dat kinderhuwelijken niet zijn toegestaan”, aldus Saridjan-Tjokro.
Wereld Meisjesdag, Internationale Meisjesdag of Internationale Dag van het Meisje is een internationale dag met aandacht voor de positie van meisjes. De dag is uitgeroepen door de Verenigde Naties en werd voor het eerst gehouden op 11 oktober 2012. Deze dag is bedoeld om aandacht te vragen aan overheden voor de kansen voor meisjes, maar ook om de bewustwording van de genderongelijkheid, die meisjes wereldwijd vanwege hun geslacht ervaren te vergroten. De ongelijkheid van meisjes ten opzichte van jongens komt voor op gebieden zoals het recht op onderwijs, voeding, wetgeving, medische zorg en bescherming tegen discriminatie, geweld tegen vrouwen en gedwongen kinderhuwelijken.
Minister Mike Noersalim van het ministerie is voorstander van een volledige uitbanning van geweld tegen vrouwen en meisjes. Voor het oplossen van dit hardnekkig probleem vindt hij het van belang dat mannen en jongens ook worden betrokken, omdat de hele samenleving de gevolgen van geweld ervaart.

+
61

Bericht: >Meisjes in het binnenland van Suriname nog achtergesteld
Bron: De Boodschap Suriname

Suriname ligt in de tropen, vlak bij de evenaar. Het is er altijd warm en vochtig. Een groot deel van het land is bedekt met tropisch regenwoud. De Corantijn vormt de grens met Guyana en de Marowijne de grens met Frans Guyana. De kust van Suriname bestaat mangrovebomen. Er wordt veel rijst verbouwd. Zie jij jezelf al lekker ontspannen in een , dan ga je lekker hangmateren. Een okseltruitje.IDB, In de bil. Baksen is een flink pak rammel. Met dievenijzer hekwerk om je huis kan jou niets meer overkomen. Gezouten kabeljauw gaan bakken, noemen wij bakkeljauw. Een fles met potentieverhogende gedroogde plantdelen is een mannenfles. Autowandeling Bacove bakabana Bakkeljauw Bamihaar Blakaman Bloot Buitenvrouw Cellulair Dinges Doekoe Gaan Geslagen Getrouwde Handruiker Hangmateren Jawel Jonko Kostgrond cassave, watermeloen, banaan, tajerblad, sopropo, papaya, passievrucht, tomaat, boontjes en rijst. Kouseband Kraken Kromanti Kweekje Lemmetje Manja Mannenfles Mattie Okseltruitje of okselmouwtruitje Panna Pinaren Roti Schaafijs Schoenen uitlopen Schoonbroer Sprietje Tjappen Trekkoffie Trots Vriendinnenschrift Warung Wiet Zetten Zwamp Zwageres