Medische Zending onderscheiden door minister Elias voor bijdrage malariapreventie en -controle

Op dinsdag 6 november is de Medische Zending (MZ), naast de PAHO (Wereldgezondheidsorganisatie) en het Global Fund, gewaardeerd door de minister van Volksgezondheid, Antoine Elias, voor haar belangrijke bijdrage die zij levert aan de eliminatie van malaria in Suriname. Dit maakt zij bekend in een persbericht.
Dit heeft plaatsgevonden in Hotel Krasnapolsky in verband met ‘Malaria day for the America’s’. In het kader hiervan is er een National Malaria Elimination Plan Suriname uitgebracht voor 2018-2020.
Uit recente cijfers van september 2018 zijn er landelijk achttien mensen die malaria in Suriname hebben opgelopen en 141 mensen die met malaria het land zijn binnengekomen. Malaria in Suriname is nog niet geheel uitgeroeid, maar als er een vergelijking wordt gemaakt met een aantal jaren terug, waarbij er in Suriname meer dan 15000 personen per jaar malaria kregen, heeft Suriname successen geboekt om malaria te elimineren, aldus de MZ.
Middels deze oorkonde is vooral de inspanning van de MZ-microscopisten, GzA’s en de overige MZ-medewerkers gewaardeerd.
MZ mag nieuwe polikliniek te Lawatabiki in 2019 verwelkomen
De Stichting Medische Zending Primary Health Care Suriname (MZPHCS) zal in 2019 een nieuwe polikliniek te Lawatabiki verwelkomen. Dit is mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Volksgezondheid.
De Medische Zending heeft momenteel vijftig poliklinieken verspreid over het binnenland van Suriname. In het kader van Wereld Malaria Dag in de Amerika’s heeft het malariaprogramma van Volksgezondheid op 5 november een field visit georganiseerd naar het Lawagebied.
Tijdens deze field visit heeft Edward van Eer, directeur van MZ, samen met minister Elias, Simon Dua, hoofdkapitein van Cottica en Marijke Wijnrok, executive director van Global Fund, de billboard met als slogan: “End Malaria for good” en het bord “Hier komt Polikliniek Lawatabiki” onthuld.
De minister zegt blij te zijn met de komst van de nieuwe MZ-polikliniek te Lawatabiki. Hij geeft aan dat er door de komst van de poli, malaria en andere ziekten beter bestreden kunnen worden.
De Medische Zending die curatieve en preventieve zorg biedt aan de bewoners van het binnenland, mocht tijdens deze gelegenheid haar preventieve kant tonen, waarbij de Gezondheidszorgassistenten (GzA’s) de bewoners aldaar hebben getest op hiv, anemie en diabetes mellitus.

Bericht: >Medische Zending onderscheiden door minister Elias voor bijdrage malariapreventie en -controle
Suriname Herald

Suriname ligt in de tropen, vlak bij de evenaar. Het is er altijd warm en vochtig. Een groot deel van het land is bedekt met tropisch regenwoud. De Corantijn vormt de grens met Guyana en de Marowijne de grens met Frans Guyana. De kust van Suriname bestaat mangrovebomen. Er wordt veel rijst verbouwd. Zie jij jezelf al lekker ontspannen in een , dan ga je lekker hangmateren. Een okseltruitje.IDB, In de bil. Baksen is een flink pak rammel. Met dievenijzer hekwerk om je huis kan jou niets meer overkomen. Gezouten kabeljauw gaan bakken, noemen wij bakkeljauw. Een fles met potentieverhogende gedroogde plantdelen is een mannenfles. Autowandeling Bacove bakabana Bakkeljauw Bamihaar Blakaman Bloot Buitenvrouw Cellulair Dinges Doekoe Gaan Geslagen Getrouwde Handruiker Hangmateren Jawel Jonko Kostgrond cassave, watermeloen, banaan, tajerblad, sopropo, papaya, passievrucht, tomaat, boontjes en rijst. Kouseband Kraken Kromanti Kweekje Lemmetje Manja Mannenfles Mattie Okseltruitje of okselmouwtruitje Panna Pinaren Roti Schaafijs Schoenen uitlopen Schoonbroer Sprietje Tjappen Trekkoffie Trots Vriendinnenschrift Warung Wiet Zetten Zwamp Zwageres