MCC-ondervoorzitter Sharman: korte termijn herstart Mind Console Centre niet mogelijk

Een herstart op korte termijn van het Mind Console Centre (MCC) van Stichting Swarnapath die haar deuren per 1 juli heeft gesloten, gaat niet lukken. Ondervoorzitter van de stichting tevens VHP-parlementariër Dew Sharman legt aan Suriname Herald uit dat de medewerkers en de psycholoog allemaal al weg zijn van het MCC en elders in dienst zijn getreden. Het zal weer maanden gaan duren om het MCC opnieuw op te starten.
Sharman vindt het jammer dat het zover is gekomen dat de instelling, die personen met suïcidale gedachten begeleidt, haar deuren heeft moeten sluiten vanwege gebrek aan geld. De stichting heeft zes maanden lang uit eigen financiële middelen het MCC nog draaiende gehouden. Echter, het was niet meer rendabel.
Voor wat de activiteiten van het MCC betreft, waren die afhankelijk van de overheid. Sharman legt uit dat de kosten door de overheid werd gedragen via een bepaalde constructie namelijk dat de stichting haar gelden binnenkreeg via het Nationaal Aids Programma (NAP). Het ging hier om een paar duizenden Surinaamse gulden die net genoeg was om de operationele kosten en de salarissen te dekken.
Op een gegeven moment zag de stichting dat de overheid niet voldoende en ook niet op tijd de gelden beschikbaar stelde. En vanaf januari dit jaar heeft zij gemerkt dat het geld helemaal niet meer binnen is gekomen. De stichting heeft toen het Ministerie van Volksgezondheid een paar keer aangeschreven, echter zonder resultaat. Zij werd vervolgens verwezen om contact op te nemen met het NAP. “Na zes maanden het geld uit eigen zak te hebben betaald, zagen we dat het MCC niet meer in staat was zelfstandig de organisatie draaiende te houden,” zegt Shaman.
Hij betreurt het, omdat hiermee een deel van de samenleving gedupeerd wordt dat hulpbehoevend en suicidal is. Het ging erom dat de cliënten laagdrempelig konden binnenstappen bij het MCC, wanneer zij het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS) of een psycholoog wilden vermijden en in een prettige huiselijke sfeer behandeld wilden worden. Zij werden kosteloos begeleid. Sharman legt uit dat elk geval verschilde, want de ene had meer begeleiding nodig dan de andere.
Als er een herstart moet plaatsvinden, gaat het een tijd duren, want personeel moet weer aangetrokken worden om vervolgens getraind te worden in het begeleiden van de desbetreffende doelgroep, aldus de MCC-ondervoorzitter.
Vishmohanie Thomas

Bericht: >MCC-ondervoorzitter Sharman: korte termijn herstart Mind Console Centre niet mogelijk
Suriname Herald

Suriname ligt in de tropen, vlak bij de evenaar. Het is er altijd warm en vochtig. Een groot deel van het land is bedekt met tropisch regenwoud. De Corantijn vormt de grens met Guyana en de Marowijne de grens met Frans Guyana. De kust van Suriname bestaat mangrovebomen. Er wordt veel rijst verbouwd. Zie jij jezelf al lekker ontspannen in een , dan ga je lekker hangmateren. Een okseltruitje.IDB, In de bil. Baksen is een flink pak rammel. Met dievenijzer hekwerk om je huis kan jou niets meer overkomen. Gezouten kabeljauw gaan bakken, noemen wij bakkeljauw. Een fles met potentieverhogende gedroogde plantdelen is een mannenfles. Autowandeling Bacove bakabana Bakkeljauw Bamihaar Blakaman Bloot Buitenvrouw Cellulair Dinges Doekoe Gaan Geslagen Getrouwde Handruiker Hangmateren Jawel Jonko Kostgrond cassave, watermeloen, banaan, tajerblad, sopropo, papaya, passievrucht, tomaat, boontjes en rijst. Kouseband Kraken Kromanti Kweekje Lemmetje Manja Mannenfles Mattie Okseltruitje of okselmouwtruitje Panna Pinaren Roti Schaafijs Schoenen uitlopen Schoonbroer Sprietje Tjappen Trekkoffie Trots Vriendinnenschrift Warung Wiet Zetten Zwamp Zwageres