Maduro: de VS speelt een macaber spel

Venezuela blijft de Amerikaanse hulpgoederen afwijzen die in de Colombiaanse grensplaats Cúcuta bijeen worden gebracht. “Geef het aan de inwoners van Cúcuta, waar een groot tekort heerst”, zei president Maduro op een persconferentie. “Er wordt een macaber spel gespeeld. Ze knijpen ons de hals af en geven ons kruimels.”
Maduro doelt op de sancties van de VS tegen zijn land, onder meer tegen de Venezolaanse olie-industrie. Ook heeft de VS de zeggenschap over Venezolaanse tegoeden bij banken in de VS overgedragen aan parlementsvoorzitter en oppositieleider Guaidó.
Amerikaanse hulpgoederen in een warenhuis in Cúcuta. Foto: AFP
Venezuela blokkeert de grensovergang bij Cúcuta om te voorkomen dat de Amerikaanse hulp het land binnenkomt. Guaidó waarschuwt Venezolaanse militairen daar niet aan mee te doen. “Ik ben benieuwd hoeveel officieren bereid zijn om misdaden tegen de menselijkheid te plegen. 250.000 tot 300.000 mensen riskeren de dood als ze niet onmiddellijk hulp krijgen”, zei hij op een bijeenkomst met studenten.
Venezuela zit economisch aan de grond en miljoenen Venezolanen zijn naar het buitenland gevlucht. Guaidó riep zich vorige maand uit tot interim-president als vervanger van Maduro. De VS steunde hem onmiddellijk en meerdere landen hebben zich daarbij aangesloten.
Venezolaanse vluchtelingen steken de grens met Colombia over. Foto: AFP
Europese en Latijns-Amerikaanse landen hebben in Uruguay een contactgroep voor Venezuela opgericht. Ze hopen Maduro zover te krijgen dat er binnen drie maanden nieuwe verkiezingen worden gehouden. De contactgroep heeft daarbij hulp aangeboden en ook bij het verstrekken van humanitaire hulp aan de Venezolaanse bevolking.
Maduro wees dat voorstel vandaag af, maar is naar eigen zeggen bereid om met de contactgroep te praten.
Witte Huis
Het Witte Huis heeft aan persbureau Reuters laten weten dat het in direct contact staat met Venezolaanse militairen. Het probeert hen over te halen om over te lopen naar de oppositie. Ook worden nieuwe sancties voorbereid om de druk op Maduro te vergroten.
NOS
Bewerkt door: Redactie

Bericht: >Maduro: de VS speelt een macaber spel
Suriname Herald

Suriname ligt in de tropen, vlak bij de evenaar. Het is er altijd warm en vochtig. Een groot deel van het land is bedekt met tropisch regenwoud. De Corantijn vormt de grens met Guyana en de Marowijne de grens met Frans Guyana. De kust van Suriname bestaat mangrovebomen. Er wordt veel rijst verbouwd. Zie jij jezelf al lekker ontspannen in een , dan ga je lekker hangmateren. Een okseltruitje.IDB, In de bil. Baksen is een flink pak rammel. Met dievenijzer hekwerk om je huis kan jou niets meer overkomen. Gezouten kabeljauw gaan bakken, noemen wij bakkeljauw. Een fles met potentieverhogende gedroogde plantdelen is een mannenfles. Autowandeling Bacove bakabana Bakkeljauw Bamihaar Blakaman Bloot Buitenvrouw Cellulair Dinges Doekoe Gaan Geslagen Getrouwde Handruiker Hangmateren Jawel Jonko Kostgrond cassave, watermeloen, banaan, tajerblad, sopropo, papaya, passievrucht, tomaat, boontjes en rijst. Kouseband Kraken Kromanti Kweekje Lemmetje Manja Mannenfles Mattie Okseltruitje of okselmouwtruitje Panna Pinaren Roti Schaafijs Schoenen uitlopen Schoonbroer Sprietje Tjappen Trekkoffie Trots Vriendinnenschrift Warung Wiet Zetten Zwamp Zwageres