Linus Diko officieel president-directeur Grassalco

De Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AvA) heeft de benoeming van Linus Diko tot de nieuwe president-directeur van NV Grassalco bekrachtigd. Diko volgt daarmee officieel Sergio Akiemboto op, die nu minister van Natuurlijke Hulpbronnen is. De AvA is donderdagavond gehouden op het hoofdkantoor van het Staatsmijnbouwbedrijf aan de Sir Winston Churchillweg. 
Tot nieuwe president-commissaris is benoemd Natalie Accord-Liu. Deze functie werd tot donderdag bekleed door Diko, die ook waarnam als president-directeur. De overige leden van de nieuwe raad van commissarissen (RvC) zijn; Paul Misdjan, Felicety Bemmel, Kenneth Goenopawiro en Lesley Winter. Goenopawiro en Winter zijn nieuw in de raad. Ex RvC lid Karuna Bhoendie is op eigen verzoek teruggetreden. Akiemboto en Diko bedankten haar voor bewezen diensten en wensten de nieuwe RvC veel succes toe. De bewindsman heeft de raad gevraagd de weg die het Staatsmijnbouwbedrijf jaren terug is ingeslagen voort te zetten. “Ik verwacht dat u Grassalco verder zal laten groeien dan wat mijn bijdrage is geweest als directeur.”

Jaarverslagen
De Staat Suriname is de enige aandeelhouder van het Staatsmijnbouwbedrijf en werd tijdens de AvA vertegenwoordigd door minister Akiemboto. Op de meeting zijn ook de jaarverslagen van 2014, 2015 en 2016 in behandeling genomen en goedgekeurd. De winstbestemming is bekrachtigd en toegevoegd aan de algemene reserve. Decharge is verleend aan de directie voor het gevoerde beleid. De gerealiseerde inkomsten voor belastingen voor 2016 bedroegen SRD 49,8 miljoen. In 2015 was dat nog SRD10.6 miljoen, 11 procent hoger dan in 2014.
De stijging van de internationale goudprijzen heeft het resultaat in 2016 positief beïnvloed. Die zijn veel hoger uitgevallen dan geprognotiseerd. De afhandeling van de jaarverslagen van 2017 en 2018 zijn thans in voorbereidingen. Het is de bedoeling om deze tijdens de volgende AvA die voor eind dit jaar op programma staat goedgekeurd te krijgen. Daarmee zal het bedrijf de achterstand in jaarverslagen hebben ingehaald.
Royalties
De belangrijkste opbrengsten van Grassalco worden verkregen uit ontvangsten uit royalties die voortvloeien uit de Delfstoffen overeenkomst met IamGold/Rosebell Gold Mines. Diko zegt dat ook onder zijn leiding het uitgestippeld beleid dat Akiemboto in 2011 is aangevangen zal worden voortgezet, casi quo worden versneld. Hij zal zich blijven inzetten om het portfolio verder te diversificeren door meer commerciële activiteiten toe te voegen en zodoende de afhankelijke positie van royalties op te vangen. Onlangs heeft in dit kader de officiële opening plaats gevonden van de eerste dochteronderneming, het plantvermeerderingsbedrijf InVitroPlants Grassalco in Commewijne. Om meer inkomsten te genereren zal de steenslagoperatie- en verkoop verder worden geprofessionaliseerd. Andere projecten liggen in de pijplijn of worden voorbereid.

+
33

Bericht: >Linus Diko officieel president-directeur Grassalco
Bron: De Boodschap Suriname

Suriname ligt in de tropen, vlak bij de evenaar. Het is er altijd warm en vochtig. Een groot deel van het land is bedekt met tropisch regenwoud. De Corantijn vormt de grens met Guyana en de Marowijne de grens met Frans Guyana. De kust van Suriname bestaat mangrovebomen. Er wordt veel rijst verbouwd. Zie jij jezelf al lekker ontspannen in een , dan ga je lekker hangmateren. Een okseltruitje.IDB, In de bil. Baksen is een flink pak rammel. Met dievenijzer hekwerk om je huis kan jou niets meer overkomen. Gezouten kabeljauw gaan bakken, noemen wij bakkeljauw. Een fles met potentieverhogende gedroogde plantdelen is een mannenfles. Autowandeling Bacove bakabana Bakkeljauw Bamihaar Blakaman Bloot Buitenvrouw Cellulair Dinges Doekoe Gaan Geslagen Getrouwde Handruiker Hangmateren Jawel Jonko Kostgrond cassave, watermeloen, banaan, tajerblad, sopropo, papaya, passievrucht, tomaat, boontjes en rijst. Kouseband Kraken Kromanti Kweekje Lemmetje Manja Mannenfles Mattie Okseltruitje of okselmouwtruitje Panna Pinaren Roti Schaafijs Schoenen uitlopen Schoonbroer Sprietje Tjappen Trekkoffie Trots Vriendinnenschrift Warung Wiet Zetten Zwamp Zwageres