Legkwekers: Surinaamse overheid “breekt” lokale legkwekers

Naar aanleiding van de dreiging tot het verstrekken van een importvergunning door Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) ten behoeve van de consumptie-eieren aan een bekende ondernemer, geven de legkwekers aan dat de overheid de lokale legkwekers hiermee “breekt”.
Het is de legkwekers in de afgelopen dertig jaar gelukt om de consument te voorzien van verse lokale eieren zonder enige steun van de overheid. Hiermee hebben de boeren aangetoond volledig zelfvoorzienend te kunnen zijn, ook in periodes van overschotten, waarbij er enorme verliezen werden geleden. Vermeldenswaard is dat er meer periodes van overschotten aanwezig waren dan tekorten, waardoor velen noodgedwongen hun activiteiten moesten stopzetten.
Er is van overheidswege nimmer enige compensatie gegeven aan de boeren en zij hebben er ook nooit om gevraagd. De verliezen hebben zij geaccepteerd als te zijn een onderdeel van het ondernemen in een branche waar de risico’s veel hoger zijn dan in andere non-life stock-branches, waardoor zij een bijdrage hebben geleverd aan de gedachte dat Suriname successievelijk de “Caribische voedselschuur” zal kunnen worden.
Thans zijn de productiekosten enorm gestegen door onder meer de alsmaar stijgende koers. Als de prijzen dan een paar maanden in het jaar in het voordeel uitvallen van de boeren, moeten zij voldoende opzij zien te zetten voor de langere periode, waarbij zaken minder goed gaan. Denkend en handelend in het voordeel van het voortbestaan van zijn onderneming/kwekerij wordt de boer nu afgestraft.
Samenvattend kunnen de oorzaken van het huidige tekort opgesomd worden als volgt:
– toegenomen consumptie van eieren door de economische situatie in het land;
– verminderd aanbod door het uitvallen van boeren die het niet meer zagen;
– vroegtijdig sterven van kuikens en kippen;
– gebrek aan een onafhankelijk kwaliteitscontrole-instituut op voer en kuikens, waardoor mogelijke zwakte, besmetting, ziekte en sterfte voorkomen zouden kunnen worden. Slechte kwaliteit van voer is al voldoende om de productie te doen dalen.
Zowel het Ministerie van Handel, Industrie en Transport (HI en T) als Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) zijn verkeerd of onvolledig geïnformeerd over wat er zich afspeelt in het veld.
Bij het bepalen van de prijs gaat 99 procent van de boeren uit van het concept vraag en aanbod, sinds jaar en dag gehanteerd en in de economie wereldwijd een economische wetmatigheid. Als door de overheid wordt ingegrepen en er een maximumverkoopprijs wordt vastgesteld, wordt er automatisch ervan uitgegaan dat er ook een minimumprijs zou volgen, die helaas is uitgebleven.
Tot slot willen de legkwekers door middel van overleg onderling en in samenwerking met de overheid komen tot een werkbare situatie, waarbij de legboer onafhankelijk en volledig zelfvoorzienend de consument kan blijven voorzien van vers lokaal geproduceerd ei, aldus het legboerencollectief onder leiding van George Graham.

Bericht: >Legkwekers: Surinaamse overheid “breekt” lokale legkwekers
Suriname Herald

Suriname ligt in de tropen, vlak bij de evenaar. Het is er altijd warm en vochtig. Een groot deel van het land is bedekt met tropisch regenwoud. De Corantijn vormt de grens met Guyana en de Marowijne de grens met Frans Guyana. De kust van Suriname bestaat mangrovebomen. Er wordt veel rijst verbouwd. Zie jij jezelf al lekker ontspannen in een , dan ga je lekker hangmateren. Een okseltruitje.IDB, In de bil. Baksen is een flink pak rammel. Met dievenijzer hekwerk om je huis kan jou niets meer overkomen. Gezouten kabeljauw gaan bakken, noemen wij bakkeljauw. Een fles met potentieverhogende gedroogde plantdelen is een mannenfles. Autowandeling Bacove bakabana Bakkeljauw Bamihaar Blakaman Bloot Buitenvrouw Cellulair Dinges Doekoe Gaan Geslagen Getrouwde Handruiker Hangmateren Jawel Jonko Kostgrond cassave, watermeloen, banaan, tajerblad, sopropo, papaya, passievrucht, tomaat, boontjes en rijst. Kouseband Kraken Kromanti Kweekje Lemmetje Manja Mannenfles Mattie Okseltruitje of okselmouwtruitje Panna Pinaren Roti Schaafijs Schoenen uitlopen Schoonbroer Sprietje Tjappen Trekkoffie Trots Vriendinnenschrift Warung Wiet Zetten Zwamp Zwageres