Is man met korte lont zó machtig en invloedrijk?

De Bond Belangen Behartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) vroeg in een motie dat de president ervoor moest zorgen dat de gepensioneerden ‘het rechtmatige deel van de nationale verworvenheden’ toebedeeld konden krijgen.
De petitie is toen in ontvangst genomen door de man met de korte lont, Eugéne van der San, directeur van het Kabinet van de President. Bij het in ontvangst nemen van de petitie zei Eugene van der San, dat hij zich sterk zou maken dat de uitbetaling van de waardevaste pensioenen binnen een maand uitgevoerd wordt. Hij zou bedanken als directeur, als de zaak niet wordt uitgevoerd.
Voor zover mij bekend, speelt het pensioenprobleem van de gepensioneerden uit de overheidsdienst sedert 2011. Toen was Soewarto Moestadja, minister van Binnenlandse Zaken. De ministers na Soewarto Moestadja, inclusief Bouterse, de huidige president, hebben de gepensioneerden uit de overheidsdienst steeds van het kastje naar de muur gestuurd.
Het welvaartsvaste pensioen dat in 2008 onder de regering Venetiaan-Sardjoe werd ingevoerd, is door Bouterse bij Staatsbesluit van 17 december 2012 tenietgedaan. Heel opmerkelijk, toen Antoine Brahim in 2012 directeur werd van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, werd zijn pensioen in een handomdraai waardevast gemaakt.
Het is heel triest dat de gepensioneerden op hun oude dag, op straat moesten komen om hun rechtmatig verkregen welvaartsvast pensioen van 2008, terug te krijgen. Ze moesten op de stoep staan van het Kabinet van de President, dat uitvoering werd gegeven aan wat er staat in het Staatsbesluit welvaartsvaste pensioenen uit 2015.
Dit is het zoveelste bewijs dat bepaalde kwetsbare groepen bewust afhankelijk worden gemaakt van de overheid (lees: Bouterse). Het is mensonwaardig dat deze gepensioneerden, die jarenlang hun krachten hebben gegeven aan het land, op deze wijze behandeld worden. Ze zijn al die tijd bestolen en bedrogen door de regering Bouterse-Ameerali en regering Bouterse-Adhin. Bouterse spande hierbij de kroon. Ze werden zodanig leeggezogen, dat ze zelfs niet een onbezorgde oude dag gegund werden.
President Bouterse heeft beloofd dat de pensioenen worden aangepast en op 15 november uitbetaald worden. Het schijnt dat Eugene van der San, gelijk zal krijgen, maar zien is geloven. Immers, deze regering is kampioen in beloven. De gepensioneerden zullen zeker blij zijn met de aanpassing van de pensioenen; ze verdienen het. Het is hun volste recht. Maar het voelt nog steeds aan alsof de gepensioneerden een grijze plaag zijn geworden voor Bouterse.
Wat de regering Bouterse-Ameerali en regering Bouterse-Adhin in acht jaar tijd niet hebben kunnen klaarspelen, heeft Eugene, in zijn eentje klaargespeeld. Eugene van der San, de man met een kort lont, heeft binnen enkele dagen kunnen bewerkstelligen dat de pensioenen worden aangepast en uitbetaald. Dat is toch een geweldige prestatie! Is de man met de korte lont werkelijk zó machtig en invloedrijk of schuilt er een addertje onder het gras?
Idris Naipal

Bericht: >Is man met korte lont zó machtig en invloedrijk?
Suriname Herald

Suriname ligt in de tropen, vlak bij de evenaar. Het is er altijd warm en vochtig. Een groot deel van het land is bedekt met tropisch regenwoud. De Corantijn vormt de grens met Guyana en de Marowijne de grens met Frans Guyana. De kust van Suriname bestaat mangrovebomen. Er wordt veel rijst verbouwd. Zie jij jezelf al lekker ontspannen in een , dan ga je lekker hangmateren. Een okseltruitje.IDB, In de bil. Baksen is een flink pak rammel. Met dievenijzer hekwerk om je huis kan jou niets meer overkomen. Gezouten kabeljauw gaan bakken, noemen wij bakkeljauw. Een fles met potentieverhogende gedroogde plantdelen is een mannenfles. Autowandeling Bacove bakabana Bakkeljauw Bamihaar Blakaman Bloot Buitenvrouw Cellulair Dinges Doekoe Gaan Geslagen Getrouwde Handruiker Hangmateren Jawel Jonko Kostgrond cassave, watermeloen, banaan, tajerblad, sopropo, papaya, passievrucht, tomaat, boontjes en rijst. Kouseband Kraken Kromanti Kweekje Lemmetje Manja Mannenfles Mattie Okseltruitje of okselmouwtruitje Panna Pinaren Roti Schaafijs Schoenen uitlopen Schoonbroer Sprietje Tjappen Trekkoffie Trots Vriendinnenschrift Warung Wiet Zetten Zwamp Zwageres