Hoofdkapitein Lesina: “President Bouterse heeft een ongelukkige uitspraak gedaan”

“Ik denk niet dat president Bouterse het traditioneel gezag op deze manier aanspreekt of benoemd. Hij heeft een ongelukkige uitspraak gedaan”, concludeert hoofdkapitein John Lesina van het Kabinet van Granman da Bono Velantie. Hij reageert hiermee op de uitspraak van president Desi Bouterse die de aanwezigen op de liba krutu ‘relschoppers’ noemde.
Het traditioneel gezag vertoeft nog in het binnenland om zich te buigen over de nieuwe situatie die is ontstaan na de acceptatie van Naze Amina als de officiële granman van de Saramaccaners.
Op 8, 9 en 10 oktober heeft het traditioneel gezag een liba krutu gehouden om met het volk van gedachten te wisselen over issues zijn leef- en woongebied. Dit heeft niets met ‘relschoppers’ te maken zoals president Bouterse tegen journalisten bij het Monument van 10 oktober 1760 zei. Het traditioneel gezag heeft het recht om met zijn volk te communiceren, aldus Lesina in gesprek met Suriname Herald.
Er is drie dagenlang op de residentie van de granman der Aucaners in het dorp Dritabiki in het Boven-Tapanahonygebied gediscussieerd over problemen waarmee de marronstammen en de Inheemsen kampen.
President Bouterse zei gisteren bij het Monument van 10 oktober 1760 dat hij had gedacht dat de krutu zou gaan over de noden en de ontwikkeling van het binnenland. “Ik zie dat er andere bedoelingen waren en dat is niet zuiver. Uiteindelijk zal dat altijd het onderspit delven”, meent Bouterse. Hij voert aan dat het proces over de benoeming van de granman al is afgesloten.
Tijdens de liba krutu hebben de aanwezigen Albert Aboikoni unaniem afgewezen als granman der Saramaccaners.
Lesina geeft verder aan dat dit onderwerp de meeste aandacht had en niet kan worden overgeslagen. Ook het grondenrechtenvraagstuk was een heet hangijzer tijdens de krutu.
Volgens Lesina waren er meer dan duizend mensen aanwezig op de krutu. “Als de mensen hun hart willen luchten, kan er geen nee gezegd worden. We hebben elkaar kunnen vinden en we komen met een gezamenlijke verklaring”.
Lesina meldt verder dat er geen Deken van Granmans zal komen. Het was een fout die erin was ingeslopen en dat is gecorrigeerd.
Simone Awanna

Bericht: >Hoofdkapitein Lesina: “President Bouterse heeft een ongelukkige uitspraak gedaan”
Suriname Herald

Suriname ligt in de tropen, vlak bij de evenaar. Het is er altijd warm en vochtig. Een groot deel van het land is bedekt met tropisch regenwoud. De Corantijn vormt de grens met Guyana en de Marowijne de grens met Frans Guyana. De kust van Suriname bestaat mangrovebomen. Er wordt veel rijst verbouwd. Zie jij jezelf al lekker ontspannen in een , dan ga je lekker hangmateren. Een okseltruitje.IDB, In de bil. Baksen is een flink pak rammel. Met dievenijzer hekwerk om je huis kan jou niets meer overkomen. Gezouten kabeljauw gaan bakken, noemen wij bakkeljauw. Een fles met potentieverhogende gedroogde plantdelen is een mannenfles. Autowandeling Bacove bakabana Bakkeljauw Bamihaar Blakaman Bloot Buitenvrouw Cellulair Dinges Doekoe Gaan Geslagen Getrouwde Handruiker Hangmateren Jawel Jonko Kostgrond cassave, watermeloen, banaan, tajerblad, sopropo, papaya, passievrucht, tomaat, boontjes en rijst. Kouseband Kraken Kromanti Kweekje Lemmetje Manja Mannenfles Mattie Okseltruitje of okselmouwtruitje Panna Pinaren Roti Schaafijs Schoenen uitlopen Schoonbroer Sprietje Tjappen Trekkoffie Trots Vriendinnenschrift Warung Wiet Zetten Zwamp Zwageres