Edward Belfort: het is Bouterse die de marrons heeft achtergehouden

Dat het emancipatieproces van de marrons nog niet is voltooid, is te wijten aan president Desi Bouterse. Dat zegt ABOP-assembleelid Edward Belfort in gesprek met Suriname Herald. Belfort reageert hiermee op uitspraak van Bouterse die dinsdag bij de kranslegging op het Plein van 10 oktober 1760 heeft verklaard dat de emancipatie van deze groep Surinamers nog niet voltooid is.
Bouterse zei verder dat deze groep haar verdiende plek in de samenleving moet innemen, maar ook moet vechten voor haar positie zoals de geschiedenis dat ons leert. Belfort noemt de uitspraak van Bouterse een lachertje. Hij meent dat Bouterse aan zelfreflectie moet doen en zich moet afvragen hoe het komt dat deze groep is achtergesteld. De geschiedenis leert dat hij degene is geweest die het totale binnenland heeft achtergehouden.
In 2015 was dat weer het geval geweest. Marronjongeren hebben tussen 2010 en 2015 de gelegenheid gehad om een positieve bijdrage te leveren aan de opbouw van Suriname en aan hun eigen ontwikkeling. Dit, omdat de samenstelling van de regering anders was. In 2015 heeft hij bij de formatie van zijn regering bewezen dat hij niet van deze groep houdt. Hij heeft volgens Belfort helemaal geen rekening gehouden met deze groep. De enige minister met een marronachtergrond, die hij in zijn team had, heeft hij zonder opgaaf van redenen eruit “getrapt”.
Belfort vraagt zich af of Bouterse precies weet waarover hij praat en tegen wie hij dat zegt. Vandaag de dag hebben diverse marronjongeren iets bereikt in de samenleving, ondanks Desi Bouterse en niet dankzij hem.
Bouterse is naar zeggen van de ABOP’er degene die altijd verdeel- en heerspolitiek heeft gevoerd in deze groep. Belfort verzekert dat de groep dit niet meer zal toelaten, omdat haar ogen nu open zijn gegaan. Hij legt verder uit dat Bouterse de groep altijd apart heeft weten te houden voor eigen politiek gewin.

Bericht: >Edward Belfort: het is Bouterse die de marrons heeft achtergehouden
Suriname Herald

Suriname ligt in de tropen, vlak bij de evenaar. Het is er altijd warm en vochtig. Een groot deel van het land is bedekt met tropisch regenwoud. De Corantijn vormt de grens met Guyana en de Marowijne de grens met Frans Guyana. De kust van Suriname bestaat mangrovebomen. Er wordt veel rijst verbouwd. Zie jij jezelf al lekker ontspannen in een , dan ga je lekker hangmateren. Een okseltruitje.IDB, In de bil. Baksen is een flink pak rammel. Met dievenijzer hekwerk om je huis kan jou niets meer overkomen. Gezouten kabeljauw gaan bakken, noemen wij bakkeljauw. Een fles met potentieverhogende gedroogde plantdelen is een mannenfles. Autowandeling Bacove bakabana Bakkeljauw Bamihaar Blakaman Bloot Buitenvrouw Cellulair Dinges Doekoe Gaan Geslagen Getrouwde Handruiker Hangmateren Jawel Jonko Kostgrond cassave, watermeloen, banaan, tajerblad, sopropo, papaya, passievrucht, tomaat, boontjes en rijst. Kouseband Kraken Kromanti Kweekje Lemmetje Manja Mannenfles Mattie Okseltruitje of okselmouwtruitje Panna Pinaren Roti Schaafijs Schoenen uitlopen Schoonbroer Sprietje Tjappen Trekkoffie Trots Vriendinnenschrift Warung Wiet Zetten Zwamp Zwageres