Dichterbij de zee met foto-expositie “De Zee van Suriname”

Green Heritage Fund Suriname (GHFS) heeft voor de vakantie schoolbezoeken aan VOJ-scholen gebracht in Paramaribo om studenten over de zee van Suriname te informeren. Vorig jaar werd met deze expo gereisd naar de verschillende kustgemeenschappen van Nickerie tot Galibi. Dit was een goede gelegenheid om informatie uit te wisselen met mensen die dagelijks in contact zijn met de zee en hun mening aan te horen over dit onderwerp.
Nu staan bezoeken aan politieke partijen op het programma met hetzelfde doel. De foto-expo heeft verschillende indrukwekkende plaatjes van dolfijnen, potvissen, zeevogels en activiteiten die in de zee van Suriname plaatsvinden. Marijke de Boer, mariene bioloog, heeft deze foto’s gemaakt en tevens het bijbehorende boek “De Zee van Suriname” ook geschreven.
Bij elk bezoek werd er ook een korte quiz afgenomen om zo de kennis van en interesse in het mariene gebied van Suriname en daarbuiten te peilen. Studenten reageerden zeer enthousiast op dit project. Daarnaast is uit verschillende conversaties met docenten en studenten gebleken dat er een grote vraag is naar meer informatie over “De Zee van Suriname”.
Alhoewel er momenteel weinig informatie beschikbaar is over de zee van Suriname, is er veel interesse in mariene gerelateerde studies door de studenten. Op elke school is ook een boek afgestaan aan de mediatheek, zodat zij dit eventueel tijdens de lessen kunnen gebruiken. Deze activiteit is onderdeel van het project “See Marine Interactions” onder het Shared Resources Joint Solutions Programma.
Het uiteindelijk doel van dit project is om een positieve verandering teweeg te brengen in de maatschappelijke attitudes ten opzichte van het mariene milieu. Uiteindelijk is het de bedoeling dat deze acties, ons niet alleen in staat stellen om “De Zee van Suriname” beter te begrijpen, maar streven wij ernaar om ook op beleidsniveau verandering teweeg te brengen voor het beter beheer en bescherming van onze zee en kustgebied.
Wat is Shared Resources, Joint Solutions?
Shared Resources – Joint Solutions (SRJS) is een 5-jarig strategisch partnerschap tussen IUCN NL, WWF Nederland en het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Samen met meer dan 50 NGO’s en organisaties uit het maatschappelijk middenveld in 16 landen met lage en middelhoge inkomens en internationale partners, is het de bedoeling om gezonde, biodiverse ecosystemen te behouden om de klimaatbestendigheid, watervoorziening en voedselzekerheid te beschermen.
Dit gebeurt door het versterken van de gezamenlijke capaciteiten om de invloed te vergroten in multi-stakeholder partnerschappen met overheden en bedrijven. Samen wordt er gewerkt aan het versterken van invloed om succesvol te pleiten voor inclusieve en groene ontwikkeling.
Het programma Shared Resources, Joint Solutions (SRJS) in de Guianas is gericht op het beschermen van drie op ecosystemen gebaseerde ‘internationale publieke goederen – klimaatbestendigheid, water- en voedselzekerheid – in drie kritieke landschappen: (1) het zuiden van de Guiana’s; (2) het centrale gedeelte van de Guiana’s met de Greenstone Belt; en (3) de kustzone en het zeegebied.
Het is de bedoeling om te werken aan duurzaam beheerde landschappen, die de meest essentiële ecosysteemdiensten leveren waarvan lokale gemeenschappen en de bredere economie afhankelijk zijn.(GFC)

Bericht: >Dichterbij de zee met foto-expositie “De Zee van Suriname”

Suriname ligt in de tropen, vlak bij de evenaar. Het is er altijd warm en vochtig. Een groot deel van het land is bedekt met tropisch regenwoud. De Corantijn vormt de grens met Guyana en de Marowijne de grens met Frans Guyana. De kust van Suriname bestaat mangrovebomen. Er wordt veel rijst verbouwd. Zie jij jezelf al lekker ontspannen in een , dan ga je lekker hangmateren. Een okseltruitje.IDB, In de bil. Baksen is een flink pak rammel. Met dievenijzer hekwerk om je huis kan jou niets meer overkomen. Gezouten kabeljauw gaan bakken, noemen wij bakkeljauw. Een fles met potentieverhogende gedroogde plantdelen is een mannenfles. Autowandeling Bacove bakabana Bakkeljauw Bamihaar Blakaman Bloot Buitenvrouw Cellulair Dinges Doekoe Gaan Geslagen Getrouwde Handruiker Hangmateren Jawel Jonko Kostgrond cassave, watermeloen, banaan, tajerblad, sopropo, papaya, passievrucht, tomaat, boontjes en rijst. Kouseband Kraken Kromanti Kweekje Lemmetje Manja Mannenfles Mattie Okseltruitje of okselmouwtruitje Panna Pinaren Roti Schaafijs Schoenen uitlopen Schoonbroer Sprietje Tjappen Trekkoffie Trots Vriendinnenschrift Warung Wiet Zetten Zwamp Zwageres