Denk a tori: oogdruppels, koekjes en glasreiniger

Dubai
Ocer, maandag 29 december 2014: “Volk van Suriname, maak je klaar. Get ready. Suriname wordt de next Dubai,” zei Misiekaba. Eenieder zijn dromen. Niets mis mee, toch?
Echter, ik vraag mij af wat Misiekaba zo bijzonder vindt aan Dubai om het als zijn maatstaf te gebruiken voor ons land. Dubai, vooral bekend als een stad vol (overdreven) luxe en rijkdom, heeft een schaduwzijde. Het is en wordt verder gebouwd met (spot)goedkope gastarbeiders uit Azië die er onder erbarmelijke omstandigheden wonen, werken, uitgebuit en onderdrukt worden. Kortom, moderne slavernij anno de 21e eeuw.
Wat doet deze schaduwzijde met . . . of niet met Misiekaba, vraag ik mij af. Het antwoord zegt in ieder geval veel over de persoon c.q. coalitiebeleidsmaker en is daarom (nog meer) van invloed op de ontwikkelingsvisie van Suriname. Dus wat is het precies van Misiekaba en Dubai, vooral wetend van deze moderne slavernij en als nakomeling van een pijnlijk slavernij verleden?
Tien positieve ontwikkelingen
Niet zo lang terug heeft Misiekaba tien positieve ontwikkelingen opgesomd tijdens de algemene politieke beschouwingen. Ik wil als bezorgde burger het volgende toevoegen: een aantal van deze punten kan nauwelijks tot niet gerekend worden als relevant op DNA-niveau en nog minder als verworvenheden van de huidige regering om trots op te noemen. Zo lijkt de orchideeëntori (met alle respect) eerder op gatenvullerij wegens gebrek aan echt belangrijke behaalde resultaten of lopende zaken die van belang zijn op beleidsniveau. Dus regering: alarm! It is time to get real!
Vervolgens wil ik opmerken dat deze regering een aantal behaalde resultaten dusdanig ‘paars’ heeft uitvergroot, alsof het iets geweldigs is waarvoor het volk haar extra mag bedanken. Soms leek het er bijna op dat zij een landgenoot op de maan hadden laten landen. Een voorbeeld is de drinkwatervoorziening in gebieden die jarenlang verstoken waren van veilig drinkwater via het leidingnet. Mijn complimenten dat het de NDP-regering voor een deel wel gelukt is, maar het hoort bij de normale werkzaamheden, als verplichting, van elke regering om dergelijke zaken te realiseren. Deze gedachtegang heeft stand-up comedian Chris Rock komisch weergegeven tijdens één van zijn shows: “Bring the Pain” uit 1996.

Oja, de oogdruppels. Die zijn voor Misiekaba zijn “drey-eye” gelet op enkele van de tien positieve ontwikkelingen en zijn uitspraak dat de regering Bouterse-Adhin een pluimpje verdient (oktober 2018).
De koekjes of arepas (Venezolaans) zijn voor de huidige regering met de slogan: “Yes, we can do the job . . . we are supposed to do.” Misschien dat Maduro 28 forever-friends-arepas (coalitie + P + VP) voor Valentijnsdag zal opsturen.
De glasreiniger is om Misiekaba’s glazenbol te reinigen, want in december 2014 voorspelde hij dat de koers zal dalen. Of bedoelde hij een tijdelijke koersdaling en alleen in 2015? Inmiddels weten wij beter.
Mike Nanden
denkatori597@gmail.com

Bericht: >Denk a tori: oogdruppels, koekjes en glasreiniger
Suriname Herald

Suriname ligt in de tropen, vlak bij de evenaar. Het is er altijd warm en vochtig. Een groot deel van het land is bedekt met tropisch regenwoud. De Corantijn vormt de grens met Guyana en de Marowijne de grens met Frans Guyana. De kust van Suriname bestaat mangrovebomen. Er wordt veel rijst verbouwd. Zie jij jezelf al lekker ontspannen in een , dan ga je lekker hangmateren. Een okseltruitje.IDB, In de bil. Baksen is een flink pak rammel. Met dievenijzer hekwerk om je huis kan jou niets meer overkomen. Gezouten kabeljauw gaan bakken, noemen wij bakkeljauw. Een fles met potentieverhogende gedroogde plantdelen is een mannenfles. Autowandeling Bacove bakabana Bakkeljauw Bamihaar Blakaman Bloot Buitenvrouw Cellulair Dinges Doekoe Gaan Geslagen Getrouwde Handruiker Hangmateren Jawel Jonko Kostgrond cassave, watermeloen, banaan, tajerblad, sopropo, papaya, passievrucht, tomaat, boontjes en rijst. Kouseband Kraken Kromanti Kweekje Lemmetje Manja Mannenfles Mattie Okseltruitje of okselmouwtruitje Panna Pinaren Roti Schaafijs Schoenen uitlopen Schoonbroer Sprietje Tjappen Trekkoffie Trots Vriendinnenschrift Warung Wiet Zetten Zwamp Zwageres