DA’91: Rij- en voertuigenbelasting niet voor iedereen

Op 28 augustus 2018 is de Wet rij- en voertuigenbelasting aangenomen in onze DNA. Met 28 stemmen voor en negen tegen werd deze onrechtvaardige wet aangenomen. Voorafgaand aan deze stemming lieten wij, DA’91, in verscheidene interviews al weten dat deze wet zeer onrechtvaardig was op basis van verschillende argumenten.
Na aanname van de wet kwamen er vanuit verschillende hoeken van de samenleving protesten en verzet. De regering zette echter door, de wet werd afgekondigd per 14 september 2018. Nu zowat een jaar later constateren wij een ernstige onrechtvaardigheid in de handhaving van de afgekondigde wet. Niettegenstaande DA’91 deze Rij- en voertuigenbelasting vanaf het begin afwees kwalificeert de partij het niet handhaven van een wet als wanbestuur, verzwakking van de rechtsstaat en “het oplichten van een deel van de samenleving”.
Het handhaven van een wet dient onder andere het doel dat de activiteiten van de overheid een bepaalde mate van naleving dient te bewerkstelligen of af te dwingen. Behalve dat deze wet die als resultaat heeft dat er wederom geld uit de zakken van de burgers geklopt wordt na negen jaar van structurele verarming, heeft DA’91 vanaf het begin bij het bekend worden van de intenties van de regering-Bouterse erop gewezen dat er niet genoegzaam is nagedacht over de vormgeving en handhaving van de wet.
De normen die ons werden gepresenteerd, waren eng en slechts om een enkel doel te realiseren. Vanwege het “bos a moni-beleid van deze regering, was het eng doel “geld uit de zakken kloppen van de burger”. Wie waarvoor verantwoordelijk is en wat er bij niet-naleving van basisnormen gebeurt, werd onvoldoende in het vizier gehouden.
DA’91 vindt dat naar de groep burgers die met kunst en vliegwerk wel hebben voldaan aan de wet om de rij- en voertuigenbelasting een grote mate van onrechtvaardigheid is aangedaan. Die groep heeft ruim 52 miljoen in staatskas gestort. Een bedrag waarover geen verantwoording is afgelegd. Een deel van de samenleving heeft echter niet voldaan aan de wet en kan daartoe ook niet worden gedwongen. Dit schept een ernstige en onrechtvaardige situatie in het land.
Aangezien duidelijk is dat de regering niet in staat is met deze wet betalingsverplichting af te dwingen van de zich verzettende en dus niet -betalende burgers, eist de rechtvaardigheid van bestuur dat de regering/belastingdienst alle burgers die respect voor deze wet, hoe onrechtvaardig die ook is hebben getoond, hun gelden teruggeeft! Het respect en de eerlijkheid die deze burgers hebben getoond, vereist dat een regering met een greintje fatsoen hen hetzelfde respect toont en vanuit het rechtvaardigheids- en eerlijkheidsprincipe de al gestorte gelden eventueel met interest teruggeeft aan deze burgers.

Bericht: >DA’91: Rij- en voertuigenbelasting niet voor iedereen
Suriname Herald

Suriname ligt in de tropen, vlak bij de evenaar. Het is er altijd warm en vochtig. Een groot deel van het land is bedekt met tropisch regenwoud. De Corantijn vormt de grens met Guyana en de Marowijne de grens met Frans Guyana. De kust van Suriname bestaat mangrovebomen. Er wordt veel rijst verbouwd. Zie jij jezelf al lekker ontspannen in een , dan ga je lekker hangmateren. Een okseltruitje.IDB, In de bil. Baksen is een flink pak rammel. Met dievenijzer hekwerk om je huis kan jou niets meer overkomen. Gezouten kabeljauw gaan bakken, noemen wij bakkeljauw. Een fles met potentieverhogende gedroogde plantdelen is een mannenfles. Autowandeling Bacove bakabana Bakkeljauw Bamihaar Blakaman Bloot Buitenvrouw Cellulair Dinges Doekoe Gaan Geslagen Getrouwde Handruiker Hangmateren Jawel Jonko Kostgrond cassave, watermeloen, banaan, tajerblad, sopropo, papaya, passievrucht, tomaat, boontjes en rijst. Kouseband Kraken Kromanti Kweekje Lemmetje Manja Mannenfles Mattie Okseltruitje of okselmouwtruitje Panna Pinaren Roti Schaafijs Schoenen uitlopen Schoonbroer Sprietje Tjappen Trekkoffie Trots Vriendinnenschrift Warung Wiet Zetten Zwamp Zwageres