DA’91: regering creëert onzekerheid met nog steeds niet afhandelen wijziging Kieswet

DA’91-voorzitter Angelic del Castilho zegt in gesprek met Suriname Herald dat haar politieke organisatie zich nog steeds zorgen maakt over enkele actuele politieke zaken. Volgens Del Castilho creëert de regering onzekerheid met het nog steeds niet afhandelen van de voorgestelde wijziging van de Kieswet.
“Wij kijken hier met enige mate van zorg naar. De regering heeft wijzigingen van de Kieswet voorgesteld, conceptwetten zijn naar DNA gestuurd, maar vandaag de dag, zowat een jaar voor de verkiezingen, zijn deze wetten nog niet afgehandeld. Dit creëert onzekerheid en dat is een bewuste zet van de regering.”
Ook is er volgens haar nog steeds sprake van een etnische politiekvoering in Suriname. De burgers zijn in veel gevallen of nog onbeslist of bevreesd om hun partijvoorkeur te laten blijken, laat ze optekenen. Nieuwe partijvorming is ook een realiteit. Het speelveld is dus heel druk. Voor de kiezer wordt het beheerst door angst voor de huidige machthebbers, door wantrouwen naar de politiek, gevoel van machteloosheid om verandering te brengen en het verlangen naar eerlijke politiek, zegt Del Castilho.
Er worden functionarissen vervangen op posten van instituten en instanties die gerelateerd zijn aan de verkiezingen. Er worden nieuwe ID-kaarten in het vooruitzicht gesteld, hetgeen ook een bron van zorg is. De officiële resultaten van de laatste verkiezingen in 2015 zijn nog steeds niet gepubliceerd en men maakt toch een nieuwe ontwerpwet, stelt Del Castilho. Dit zijn allemaal zaken die ons zorgen baren en in de gemeenschap vragen oproepen.
Volgens haar lijkt het alsof deze regering bewust een klimaat en structuur creëert om de uitslag van de verkiezingen van 2020 in haar voordeel te beslechten. Haar oproep aan de gemeenschap is, om waakzaam te zijn op weg naar de verkiezingen van 25 mei 2020.

Bericht: >DA’91: regering creëert onzekerheid met nog steeds niet afhandelen wijziging Kieswet
Suriname Herald

Suriname ligt in de tropen, vlak bij de evenaar. Het is er altijd warm en vochtig. Een groot deel van het land is bedekt met tropisch regenwoud. De Corantijn vormt de grens met Guyana en de Marowijne de grens met Frans Guyana. De kust van Suriname bestaat mangrovebomen. Er wordt veel rijst verbouwd. Zie jij jezelf al lekker ontspannen in een , dan ga je lekker hangmateren. Een okseltruitje.IDB, In de bil. Baksen is een flink pak rammel. Met dievenijzer hekwerk om je huis kan jou niets meer overkomen. Gezouten kabeljauw gaan bakken, noemen wij bakkeljauw. Een fles met potentieverhogende gedroogde plantdelen is een mannenfles. Autowandeling Bacove bakabana Bakkeljauw Bamihaar Blakaman Bloot Buitenvrouw Cellulair Dinges Doekoe Gaan Geslagen Getrouwde Handruiker Hangmateren Jawel Jonko Kostgrond cassave, watermeloen, banaan, tajerblad, sopropo, papaya, passievrucht, tomaat, boontjes en rijst. Kouseband Kraken Kromanti Kweekje Lemmetje Manja Mannenfles Mattie Okseltruitje of okselmouwtruitje Panna Pinaren Roti Schaafijs Schoenen uitlopen Schoonbroer Sprietje Tjappen Trekkoffie Trots Vriendinnenschrift Warung Wiet Zetten Zwamp Zwageres