BvL en ALS wachten nog steeds op apart gesprek met onderwijsminister

De Bond van Leraren (BvL) en Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (ALS) kijken nog steeds uit naar een gesprek met de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC), Lilian Ferrier.
Bondsvoorzitter Wilgo Valies zegt in gesprek met Suriname Herald dat hij het erg vindt dat de minister niet is ingegaan op hun brief om als organisaties uitgenodigd te worden, zodat zij over dringende zaken kunnen praten die oplossing behoeven.
Wilgo zegt verder dat de onderwijsbonden al bij de minister zijn geweest voor een officiële kennismaking. Echter, de BvL en ALS waren niet alleen aanwezig. Ook andere organisaties waren aanwezig bij de kennismaking waar de minister haar voornemens kenbaar maakte.
De BvL en ALS hebben keer op keer gevraagd om te praten over dringende aangelegenheden, maar merken dat de minister niets van zich laat horen. Met de leden zal er hierover worden gesproken welke stappen de onderwijsbonden zullen moeten nemen, gezien zij niet gehoord worden door de leiding van het ministerie.
Een aspect dat de onderwijsbonden onder de aandacht van de minister wil brengen, is de nieuwe methode voor taal en rekenen die geen continu proces kent. De nieuwe methode is slechts tot het derde leerjaar ontwikkeld met als gevolg dat de leerkrachten terugvallen op het oude systeem. Deze situatie frustreert zowel de leerkrachten als de leerlingen. Er is een aantal punten dat besproken moet worden om tot een oplossing te komen.
Sinds 30 april hebben de BvL en ALS een schrijven gericht aan de onderwijsminister en aangegeven dat zij over een aantal aspecten willen praten. Het gaat volgens Valies om urgente zaken.
Een van de zaken waar de minister aan wil werken, is namelijk gaan naar inclusief onderwijs wat betekent dat er geen onderscheid gemaakt zal worden tussen ‘normale’ kinderen en kinderen die beperkingen hebben. Valies noemt dit een lofwaardig streven, want het kan niet binnen achttien maanden gerealiseerd worden. Er moeten veel voorbereidingen worden getroffen hoe de kinderen bijvoorbeeld geaccommodeerd moeten worden. “De vraag is of er geld is om dat te realiseren?”
Daarnaast moeten de leerkrachten daarvoor speciaal opgeleid worden om inclusief onderwijs te kunnen verzorgen. Nu al hebben leerkrachten problemen, laat staan wanneer zij niet adequaat zijn opgeleid. “Je hebt gekwalificeerd kader nodig,” aldus Valies.
Vishmohanie Thomas

Bericht: >BvL en ALS wachten nog steeds op apart gesprek met onderwijsminister
Suriname Herald

Suriname ligt in de tropen, vlak bij de evenaar. Het is er altijd warm en vochtig. Een groot deel van het land is bedekt met tropisch regenwoud. De Corantijn vormt de grens met Guyana en de Marowijne de grens met Frans Guyana. De kust van Suriname bestaat mangrovebomen. Er wordt veel rijst verbouwd. Zie jij jezelf al lekker ontspannen in een , dan ga je lekker hangmateren. Een okseltruitje.IDB, In de bil. Baksen is een flink pak rammel. Met dievenijzer hekwerk om je huis kan jou niets meer overkomen. Gezouten kabeljauw gaan bakken, noemen wij bakkeljauw. Een fles met potentieverhogende gedroogde plantdelen is een mannenfles. Autowandeling Bacove bakabana Bakkeljauw Bamihaar Blakaman Bloot Buitenvrouw Cellulair Dinges Doekoe Gaan Geslagen Getrouwde Handruiker Hangmateren Jawel Jonko Kostgrond cassave, watermeloen, banaan, tajerblad, sopropo, papaya, passievrucht, tomaat, boontjes en rijst. Kouseband Kraken Kromanti Kweekje Lemmetje Manja Mannenfles Mattie Okseltruitje of okselmouwtruitje Panna Pinaren Roti Schaafijs Schoenen uitlopen Schoonbroer Sprietje Tjappen Trekkoffie Trots Vriendinnenschrift Warung Wiet Zetten Zwamp Zwageres