BvL/ALS legt aantal zorgpunten op bord onderdirecteur Onderwijs

De Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) hebben tijdens een twee uur durende bespreking met de onderdirecteur (od) Onderwijs, Muriël Hoepel, consensus kunnen bereiken over een aantal kwesties. De bond heeft gisteren een gesprek gehad met de od en heeft afgesproken dit gesprek op 29 maart te vervolgen omdat niet alle punten zijn besproken. BvL/AlS-voorzitter Reshma Mangre noemt het een goed gesprek.
Mangre geeft tegenover Suriname Herald te kennen dat de bond aanvankelijk met de directeur van Onderwijs zou praten. Echter, bleek dat gewijzigd te zijn waardoor ze ontvangen zijn door de od en de verschillende hoofden van de bureaus bij het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC).
Heet hangijzer voor de bond is het vergaderen buiten werktijden. Dit is ook aan de od voorgelegd. Mangre geeft aan dat een aantal scholen een schijven heeft gehad dat leerkrachten moeten vergaderen van 13.00 uur tot 15.00 uur. “Dat is een nieuwe situatie voor de leerkrachten en het staat in schril contrast met het huishoudelijk reglement”, zegt de bondsvoorzitter.
De bond is van oordeel dat wanneer het ministerie met regels komt, het formeel moet gebeuren. Bij het willen verruimen van de werktijden moeten alle actoren betrokken worden, is de bond van mening. Mangre benadrukt dat de bond de wettelijke vertegenwoordiger is van de leerkrachten. “Als je leraren langer wil laten werken, moet je ze betalen”, voegt ze eraan toe.
Het uitbetalingsprobleem aan parttime en fulltime leerkrachten is een van de zaken die eveneens aan de orde is geweest. Bij de herwaardering zijn de extra uren niet aangepast bij deze groep leerkrachten. De onderdirecteur Administratieve Diensten (ODAD), Natacha Blankendaal, heeft de bond verzekerd dat dit in orde wordt gemaakt. In twee tranches zal het geld worden overgemaakt. De eerste uitbetaling moet in mei geschieden en de tweede in augustus.
De bond heeft ook gesproken over de maximale lessentaak van leerkrachten op VOJ-scholen die gesteld is op 30 uur. In dit kader heeft de bond gevraagd wat er zal gebeuren met de pauzebeurten omdat leerkrachten ook recht hebben op pauze. De od heeft beloofd dat er een rooster komt waardoor het niet belastend zal zijn voor de leerkrachten. Leerkrachten die meer uren maken dan de 30 uur, zullen voor de overuren worden uitbetaald.
De kwestie van de juiste inschaling van leerkrachten bij het Natuurtechnisch instituut (Natin) en de uitbetaling aan de gecommitteerden wil de od op een later tijdstip bespreken met de bond.
Vishmohanie Thomas

Bericht: >BvL/ALS legt aantal zorgpunten op bord onderdirecteur Onderwijs
Suriname Herald

Suriname ligt in de tropen, vlak bij de evenaar. Het is er altijd warm en vochtig. Een groot deel van het land is bedekt met tropisch regenwoud. De Corantijn vormt de grens met Guyana en de Marowijne de grens met Frans Guyana. De kust van Suriname bestaat mangrovebomen. Er wordt veel rijst verbouwd. Zie jij jezelf al lekker ontspannen in een , dan ga je lekker hangmateren. Een okseltruitje.IDB, In de bil. Baksen is een flink pak rammel. Met dievenijzer hekwerk om je huis kan jou niets meer overkomen. Gezouten kabeljauw gaan bakken, noemen wij bakkeljauw. Een fles met potentieverhogende gedroogde plantdelen is een mannenfles. Autowandeling Bacove bakabana Bakkeljauw Bamihaar Blakaman Bloot Buitenvrouw Cellulair Dinges Doekoe Gaan Geslagen Getrouwde Handruiker Hangmateren Jawel Jonko Kostgrond cassave, watermeloen, banaan, tajerblad, sopropo, papaya, passievrucht, tomaat, boontjes en rijst. Kouseband Kraken Kromanti Kweekje Lemmetje Manja Mannenfles Mattie Okseltruitje of okselmouwtruitje Panna Pinaren Roti Schaafijs Schoenen uitlopen Schoonbroer Sprietje Tjappen Trekkoffie Trots Vriendinnenschrift Warung Wiet Zetten Zwamp Zwageres