Brazilië pakt Amerikaanse biopiraten voor misbruik açaí

Braziliaanse aanklagers doen onderzoek naar een Amerikaans bedrijf dat wordt verdacht van “biopiraterij”. Het bedrijf zou genetische componenten van de tropische bes açaí illegaal hebben gebruikt in zijn voedingssupplementen.
Biopiraterij is het onwettig toe-eigenen of commercieel gebruiken van biologisch materiaal, zoals geneeskrachtige plantenextracten, dat inheems is in een bepaald land zonder een eerlijke financiële compensatie te bieden aan zijn bevolking of overheid.
In dit geval zou het genetisch materiaal van de açaí zonder toestemming zijn gebruikt door het bedrijf Sambazon Inc., zegt het federale parket van de staat Amapá, een belangrijke producent van açaí.
Açaí steeds populairder
Sambazon maakt vruchtensappen, verpakt fruit, bevroren desserts en snacks, poeders en energiedranken op basis van açaí geïmporteerd uit Brazilië, aldus de website van het bedrijf. De onderneming verkoopt zijn producten in supermarkten in de Verenigde Staten.
Het bedrijf zegt dat het zijn producten maakt door gewoon bepaalde ingrediënten toe te voegen aan açaípulp.
Het milieuagentschap Ibama legde Sambazon afgelopen jaar een boete op van 75.000 reais (USD 20.000) omdat ze geen toestemming hadden om genetisch materiaal van açaí te gebruiken voor technologische ontwikkeling.
Açaísmoothies zijn tegenwoordig populairder dan proteïneshakes en tarwegras bij atleten en bodybuilders.
Foto: Eat Wild Greens

Bericht: >Brazilië pakt Amerikaanse biopiraten voor misbruik açaí

Suriname ligt in de tropen, vlak bij de evenaar. Het is er altijd warm en vochtig. Een groot deel van het land is bedekt met tropisch regenwoud. De Corantijn vormt de grens met Guyana en de Marowijne de grens met Frans Guyana. De kust van Suriname bestaat mangrovebomen. Er wordt veel rijst verbouwd. Zie jij jezelf al lekker ontspannen in een , dan ga je lekker hangmateren. Een okseltruitje.IDB, In de bil. Baksen is een flink pak rammel. Met dievenijzer hekwerk om je huis kan jou niets meer overkomen. Gezouten kabeljauw gaan bakken, noemen wij bakkeljauw. Een fles met potentieverhogende gedroogde plantdelen is een mannenfles. Autowandeling Bacove bakabana Bakkeljauw Bamihaar Blakaman Bloot Buitenvrouw Cellulair Dinges Doekoe Gaan Geslagen Getrouwde Handruiker Hangmateren Jawel Jonko Kostgrond cassave, watermeloen, banaan, tajerblad, sopropo, papaya, passievrucht, tomaat, boontjes en rijst. Kouseband Kraken Kromanti Kweekje Lemmetje Manja Mannenfles Mattie Okseltruitje of okselmouwtruitje Panna Pinaren Roti Schaafijs Schoenen uitlopen Schoonbroer Sprietje Tjappen Trekkoffie Trots Vriendinnenschrift Warung Wiet Zetten Zwamp Zwageres