Braziliaanse goudmijners belangrijkste risicopopulatie voor malaria in Suriname

Sinds 2009 zijn mobiele migranten-goudmijners die voornamelijk van Braziliaanse afkomst zijn, de belangrijkste risicopopulatie voor malaria in Suriname, zegt Helene Hiwat, coördinator van het malariaprogramma bij het Ministerie van Volksgezondheid.
Sinds 2015 is het belang van de malaria die in Suriname wordt gediagnosticeerd, maar in andere landen wordt opgelopen, belangrijker geworden. Dit wordt “import-malaria” genoemd. Het gaat hierbij vooral om Braziliaanse goudmijners die in Frans-Guyana dus op Frans grondgebied werken en met regelmaat naar Suriname komen om inkopen te doen, goud te verkopen, of om de Franse militaire politie te ontwijken.
Hiwat legt uit dat er een interventie gedaan moest worden bij de goudmijners die aan de Franse kant bezig zijn. Bij de ‘noodinterventie’ hebben Suriname, Frans-Guyana en Brazilië een gezamenlijke pilotstudie opgezet, waarbij goudmijners die in Frans-Guyana werken aan de Surinaamse grens (Marowijne) en de Braziliaanse grens (Oyapock) voorzien worden van een zelfdiagnose en zelfbehandelingskit: MalaKit. Zij worden getraind in het gebruik van MalaKIT door ‘facilitators’. De pilot wordt gecoördineerd door Frans-Guyana en ondersteund door onder andere het Global Fund en de Europese Unie.
Het verstrekken van een MalaKit aan goudmijners is iets nieuw en gebeurt nergens in andere landen, legt Hiwat uit. Daarnaast is het geven van een MalaKit niet wenselijk conform de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Vanwege de situatie in Frans-Guyana is het ministerie gelimiteerd. Er moest een interventie plaatsvinden om een groter probleem zoals de resistentie te voorkomen. Het gaat hier om een goed samenwerkingsproject tussen de drie landen.
Vishmohanie Thomas

Bericht: >Braziliaanse goudmijners belangrijkste risicopopulatie voor malaria in Suriname
Suriname Herald

Suriname ligt in de tropen, vlak bij de evenaar. Het is er altijd warm en vochtig. Een groot deel van het land is bedekt met tropisch regenwoud. De Corantijn vormt de grens met Guyana en de Marowijne de grens met Frans Guyana. De kust van Suriname bestaat mangrovebomen. Er wordt veel rijst verbouwd. Zie jij jezelf al lekker ontspannen in een , dan ga je lekker hangmateren. Een okseltruitje.IDB, In de bil. Baksen is een flink pak rammel. Met dievenijzer hekwerk om je huis kan jou niets meer overkomen. Gezouten kabeljauw gaan bakken, noemen wij bakkeljauw. Een fles met potentieverhogende gedroogde plantdelen is een mannenfles. Autowandeling Bacove bakabana Bakkeljauw Bamihaar Blakaman Bloot Buitenvrouw Cellulair Dinges Doekoe Gaan Geslagen Getrouwde Handruiker Hangmateren Jawel Jonko Kostgrond cassave, watermeloen, banaan, tajerblad, sopropo, papaya, passievrucht, tomaat, boontjes en rijst. Kouseband Kraken Kromanti Kweekje Lemmetje Manja Mannenfles Mattie Okseltruitje of okselmouwtruitje Panna Pinaren Roti Schaafijs Schoenen uitlopen Schoonbroer Sprietje Tjappen Trekkoffie Trots Vriendinnenschrift Warung Wiet Zetten Zwamp Zwageres