Bouterse: veel weggedragen uit Mariënburg

Het staatshoofd en voorzitter van de NDP, Desi Bouterse, zei donderdag bij de herdenking van 128 jaar Javaanse Immigratie dat hij twee weken geleden ontroerd was toen hij Mariënburg bezocht. Het verval binnen dit gebied was duidelijk te merken. Hier was hij zeer teleurgesteld om.
De emotionele binding met dit gebied vindt zijn wortel in de periode waarin het staatshoofd als kind in dit gebied heeft gewoond. “Mariënburg sampsa nanga yu” vroeg de regeringsleider zich af. Er is volgens hem veel weggedragen van wat met bloed, zweet en tranen is opgebouwd door hardwerkende Surinamers van toen. De staatsman vroeg een moment stilte uit respect voor de bijdrage die deze landgenoten hebben geleverd.
De herdenking van 128 jaar immigratie van Javanen in Suriname is volgens Bouterse een heel belangrijk moment. De president bezocht Commewijne voor de oplevering van de weg naar Mariënburg en de bijeenkomst van de Nationale Democratische Partij.
Bouterse bleef stilstaan bij de bijdrage die de Javanen van Surinaamse komaf leveren. De Javaanse gemeenschap is goed geïntegreerd in de samenleving. Die integratie is belangrijk voor de taak die Surinamers hebben om Suriname op te bouwen. De integratie van de verschillende groepen binnen de samenleving is volgens president Bouterse onlosmakelijk verbonden aan het succesvol uitvoeren van de taak. Zonder integratie is het uitvoeren van de taak volgens hem onmogelijk.
Het integratieproces van de Javaanse groep stelt de president als goed voorbeeld. De volledige integratie is overal te merken. Het belijden van een geloof en religie in dit land dat zo divers is en de belangrijke plek die Javaans eten heeft op het Surinaams menu zijn maatstaven voor de integratie van deze groep. De Javanen zijn overal te vinden: binnen de politiek, cultuur, de medische zorg, het leger, de politiedienst, het Surinaams Parlement, de regering, de agrarische sector, het bankwezen en op sportgebied.
Bouterse is onder de indruk van wat er gezamenlijk gepresteerd is in de afgelopen twee weken. Hij verzekerde dat het werken aan de ontwikkeling van dit gebied “ongoing” zal zijn en riep eenieder op om zijn steentje hieraan bij te dragen.

Bericht: >Bouterse: veel weggedragen uit Mariënburg

Suriname ligt in de tropen, vlak bij de evenaar. Het is er altijd warm en vochtig. Een groot deel van het land is bedekt met tropisch regenwoud. De Corantijn vormt de grens met Guyana en de Marowijne de grens met Frans Guyana. De kust van Suriname bestaat mangrovebomen. Er wordt veel rijst verbouwd. Zie jij jezelf al lekker ontspannen in een , dan ga je lekker hangmateren. Een okseltruitje.IDB, In de bil. Baksen is een flink pak rammel. Met dievenijzer hekwerk om je huis kan jou niets meer overkomen. Gezouten kabeljauw gaan bakken, noemen wij bakkeljauw. Een fles met potentieverhogende gedroogde plantdelen is een mannenfles. Autowandeling Bacove bakabana Bakkeljauw Bamihaar Blakaman Bloot Buitenvrouw Cellulair Dinges Doekoe Gaan Geslagen Getrouwde Handruiker Hangmateren Jawel Jonko Kostgrond cassave, watermeloen, banaan, tajerblad, sopropo, papaya, passievrucht, tomaat, boontjes en rijst. Kouseband Kraken Kromanti Kweekje Lemmetje Manja Mannenfles Mattie Okseltruitje of okselmouwtruitje Panna Pinaren Roti Schaafijs Schoenen uitlopen Schoonbroer Sprietje Tjappen Trekkoffie Trots Vriendinnenschrift Warung Wiet Zetten Zwamp Zwageres