Arbeid geeft toestemming langere werktijden in verband met komende feestdagen

Het Ministerie van Arbeid geeft met de publicatie van de Algemene Overwerkvergunning in het advertentieblad van de Republiek Suriname, toestemming aan bedrijven om langere werktijden te hanteren in verband met de komende feestdagen. Door de verwachte drukte mogen bepaalde bedrijven hun personeel langer arbeid laten verrichten en wel in de periode van 17 tot en met 29 december, met uitzondering van 23, 24, 25 en 26 december 2018. Dit meldt Arbeid via het NII.
In deze periode is het toegestaan om het personeel van onder andere winkels, cafés, en restaurants maximaal elf uur per dag arbeid te laten verrichten, terwijl de werknemers van brood- en banketbakkerijen zelfs dertien uur per dag arbeid mogen verrichten. In geen geval mag in voornoemde periode een werknemer langer dan 64 uur per week arbeid verrichten.
Indien de werkgever “ploegendienst” prevaleert boven “overwerk”, dient hij evenwel schriftelijke “goedkeuring werktijdenregeling” te hebben van het hoofd van de Arbeidsinspectie. Ploegendienst of werken in shiftverband houdt in dat de werkgever zijn werknemers in ploegen laat werken. In dat geval mag het personeel niet langer werken dan 8½ uur per dag of 48 uur per week.
Het ministerie wenst te benadrukken dat deze Algemene Overwerkvergunning geen vrijbrief is voor de werkgevers, om in strijd te handelen met de bepalingen die betrekking hebben op overwerkvergoeding. Voor overwerk dient minimaal anderhalf maal het vastgesteld loon te worden betaald. Voor de zondag dient de werkgever tenminste tweemaal het vastgestelde loon te betalen. Ook al is er geen sprake van overwerk, dient de werkgever overwerkvergoeding te betalen, indien de werknemer op de zondag moet werken. Daarboven dient de werknemer in dezelfde werkweek ook nog een andere vrije dag toegekend te krijgen.
Het ministerie is bekend met de behoefte van bedrijven naar langere werktijden in deze periode van het jaar. Dit is de reden waarom het ministerie jaarlijks in de maand december middels de publicatie van de Algemene Overwerkvergunning inspeelt op deze behoefte. De Arbeidsinspectie zal streng erop toezien dat het maximaal aangegeven aantal uren voor het verrichten van arbeid niet wordt overschreden. Tevens zal strenge controle worden uitgeoefend op de naleving van de bepalingen die betrekking hebben op overwerkvergoeding.
Ook zal erop worden toegezien dat werknemers minimaal een half uur schaften, telkens als ze om de vijf uur arbeid hebben verricht.

Bericht: >Arbeid geeft toestemming langere werktijden in verband met komende feestdagen
Suriname Herald

Suriname ligt in de tropen, vlak bij de evenaar. Het is er altijd warm en vochtig. Een groot deel van het land is bedekt met tropisch regenwoud. De Corantijn vormt de grens met Guyana en de Marowijne de grens met Frans Guyana. De kust van Suriname bestaat mangrovebomen. Er wordt veel rijst verbouwd. Zie jij jezelf al lekker ontspannen in een , dan ga je lekker hangmateren. Een okseltruitje.IDB, In de bil. Baksen is een flink pak rammel. Met dievenijzer hekwerk om je huis kan jou niets meer overkomen. Gezouten kabeljauw gaan bakken, noemen wij bakkeljauw. Een fles met potentieverhogende gedroogde plantdelen is een mannenfles. Autowandeling Bacove bakabana Bakkeljauw Bamihaar Blakaman Bloot Buitenvrouw Cellulair Dinges Doekoe Gaan Geslagen Getrouwde Handruiker Hangmateren Jawel Jonko Kostgrond cassave, watermeloen, banaan, tajerblad, sopropo, papaya, passievrucht, tomaat, boontjes en rijst. Kouseband Kraken Kromanti Kweekje Lemmetje Manja Mannenfles Mattie Okseltruitje of okselmouwtruitje Panna Pinaren Roti Schaafijs Schoenen uitlopen Schoonbroer Sprietje Tjappen Trekkoffie Trots Vriendinnenschrift Warung Wiet Zetten Zwamp Zwageres