Abdoel: Nationaal Woningbouwfonds is steun in de rug voor unbankable personen

Het feit dat het risicoprofiel daalt en personen in aanmerking kunnen komen voor een hypotheek om een huis te kopen of om een woning te bemachtigen, is dat een grote steun in de rug voor degenen die tot nu toe als unbankable worden gezien, gaf de voorzitter van de Commissie van Rapporteurs (CvR), Amzad Abdoel, gisteren te kennen bij de behandeling van de ontwerpwetten Nationaal Woningbouwfonds (Wet Nationaal Woningbouwfonds) en Nationaal Garantiefonds Huisvesting Suriname (Wet Nationaal Garantiefonds Huisvesting) in De Nationale Assemblee (DNA).
Met betrekking tot artikel 6 lid 2 van de ontwerpwet Woningbouwfonds is opgenomen dat 50 procent van de bijzondere reserves van het Garantiefonds Huisvesting in het Nationaal Woningbouwfonds belegd dient te worden. Abdoel merkte op dat bij wet al wordt vastgesteld dat het Nationaal Garantiefonds Huisvesting een potentiële belegger wordt van het Nationaal Woningbouwfonds. Dit is volgens hem een goede zaak.
Hoe meer lage hypotheekrentes met een hoog risico worden verzekerd, des te meer inkomsten aanwezig zullen zijn voor het Garantiefonds. Hierdoor zijn de kansen groter voor het Garantiefonds om bijzondere reserves te vormen. Tegelijkertijd stimuleert het de eigen groei van het Woningbouwfonds. Abdoel voegde meteen eraan toe dat beide wetten afzonderlijk moeten blijven.
Hij gaf aan dat hoewel er bij deze wet slechts garant wordt gestaan voor de betaling van de maandelijkse verschuldigde rente, toegegeven moet worden dat er een grote stap is gezet in de goede richting met deze wetsproducten. De hypotheek van de kredietnemer wordt verzekerd bij de kredietinstelling, benadrukte hij. Volgens hem wordt middels deze ontwerpwet wel degelijk inhoud gegeven aan het doel dat toen was gesteld in het Huisvestingsplan 2012-201.
De wet kan ook worden aangepast en eventueel worden gewijzigd, indien nodig, want de ontwerpwet van nu is gebaseerd op ervaring en informatie van de initiatiefnemers. Bij toetsing van de wet gaat in de praktijk moeten blijken of die aan de vraag beantwoordt zoals in het Huisvestingsplan 2012-2017 is opgenomen.
Vishmohanie Thomas

Bericht: >Abdoel: Nationaal Woningbouwfonds is steun in de rug voor unbankable personen
Suriname Herald

Suriname ligt in de tropen, vlak bij de evenaar. Het is er altijd warm en vochtig. Een groot deel van het land is bedekt met tropisch regenwoud. De Corantijn vormt de grens met Guyana en de Marowijne de grens met Frans Guyana. De kust van Suriname bestaat mangrovebomen. Er wordt veel rijst verbouwd. Zie jij jezelf al lekker ontspannen in een , dan ga je lekker hangmateren. Een okseltruitje.IDB, In de bil. Baksen is een flink pak rammel. Met dievenijzer hekwerk om je huis kan jou niets meer overkomen. Gezouten kabeljauw gaan bakken, noemen wij bakkeljauw. Een fles met potentieverhogende gedroogde plantdelen is een mannenfles. Autowandeling Bacove bakabana Bakkeljauw Bamihaar Blakaman Bloot Buitenvrouw Cellulair Dinges Doekoe Gaan Geslagen Getrouwde Handruiker Hangmateren Jawel Jonko Kostgrond cassave, watermeloen, banaan, tajerblad, sopropo, papaya, passievrucht, tomaat, boontjes en rijst. Kouseband Kraken Kromanti Kweekje Lemmetje Manja Mannenfles Mattie Okseltruitje of okselmouwtruitje Panna Pinaren Roti Schaafijs Schoenen uitlopen Schoonbroer Sprietje Tjappen Trekkoffie Trots Vriendinnenschrift Warung Wiet Zetten Zwamp Zwageres