Aanslagpleger Nieuw-Zeeland had wapenvergunning, niet in beeld bij politie

De terrorist die in Christchurch 49 mensen doodschoot had vijf vuurwapens bij zich, waaronder twee semi-automatische wapens en twee shotguns. Hij had daarvoor een wapenvergunning, heeft premier Ardern van Nieuw-Zeeland in een persconferentie bekendgemaakt.
Ze liet weten dat de wapenwetten worden aangepast. “Er zijn pogingen geweest om de wet te wijzigen in 2005, 2012 en 2017. Nu is de tijd aangebroken voor verandering.”
De dader, de Australiër Brenton Tarrant, wordt vandaag nog voorgeleid. Hij wordt vervolgd voor moord. Hij was niet bekend bij de politie, zei Ardern. In totaal zijn drie mensen opgepakt; de rol van de andere twee is onduidelijk.
De premier liet verder weten dat mensen in Christchurch wordt aangeraden om vandaag thuis te blijven, waar het veilig is. “De veiligheid van inwoners in Nieuw-Zeeland heeft onze hoogste prioriteit.”
Veertig mensen liggen nog in het ziekenhuis, twee gewonden verkeren in kritieke toestand.
Eerder op de avond zei burgemeester Lianne Dalziel van Christchurch dat ze geen woorden heeft voor de aanslag. Ze noemt de Australische dader een lafaard.
Ze zegt dat hij zijn plannen al had bedacht voor hij naar Nieuw-Zeeland kwam. “Hij kwam hierheen met haat in zijn hart. Hij koos onze stad omdat we juist zo’n veilige stad in zo’n veilig land zijn. Er zijn geen woorden voor om mijn walging te beschrijven, voor de propaganda die hij wilde verspreiden.” Ze verwijst daarbij naar het feit dat de dader zijn moordtocht live op internet uitzond.
Herdenkingsplaats
De burgemeester heeft een herdenkingsplek dicht bij het ziekenhuis beschikbaar gesteld waar mensen bloemen kunnen leggen. De moskeeën zijn nog steeds hermetisch afgesloten vanwege het politieonderzoek.
De burgemeester roept op tot saamhorigheid. “De enige manier om te reageren tegen de stem van haat is om samen te komen, met compassie, vriendelijkheid en liefde.”
Ook benadrukte Dalziel dat Nieuw-Zeeland de afgelopen decennia verschillende bevolkingsgroepen en religies heeft verwelkomd en dat ze onderdeel vormen van de samenleving. “Ze zijn onze vrienden, we omarmen hem. En ik weet dat ik voor iedereen spreek dat ik zeg dat we samenkomen om hen te steunen.”
NOS

Bericht: >Aanslagpleger Nieuw-Zeeland had wapenvergunning, niet in beeld bij politie
Suriname Herald

Suriname ligt in de tropen, vlak bij de evenaar. Het is er altijd warm en vochtig. Een groot deel van het land is bedekt met tropisch regenwoud. De Corantijn vormt de grens met Guyana en de Marowijne de grens met Frans Guyana. De kust van Suriname bestaat mangrovebomen. Er wordt veel rijst verbouwd. Zie jij jezelf al lekker ontspannen in een , dan ga je lekker hangmateren. Een okseltruitje.IDB, In de bil. Baksen is een flink pak rammel. Met dievenijzer hekwerk om je huis kan jou niets meer overkomen. Gezouten kabeljauw gaan bakken, noemen wij bakkeljauw. Een fles met potentieverhogende gedroogde plantdelen is een mannenfles. Autowandeling Bacove bakabana Bakkeljauw Bamihaar Blakaman Bloot Buitenvrouw Cellulair Dinges Doekoe Gaan Geslagen Getrouwde Handruiker Hangmateren Jawel Jonko Kostgrond cassave, watermeloen, banaan, tajerblad, sopropo, papaya, passievrucht, tomaat, boontjes en rijst. Kouseband Kraken Kromanti Kweekje Lemmetje Manja Mannenfles Mattie Okseltruitje of okselmouwtruitje Panna Pinaren Roti Schaafijs Schoenen uitlopen Schoonbroer Sprietje Tjappen Trekkoffie Trots Vriendinnenschrift Warung Wiet Zetten Zwamp Zwageres