49 doden bij aanslagen op moslims Nieuw-Zeeland

Bij schietpartijen in twee moskeeën in Christchurch (Nieuw-Zeeland) zijn minstens 49 doden en vijftig gewonden gevallen. De dader is een rechts-extremist.
De man, de vermoedelijk 28-jarige Brenton Tarrant uit Australië, maakte livebeelden van de schietpartij en zond die uit op Facebook. Toen Tarrant aankwam bij een van de moskeeën, parkeerde hij daar zijn auto en begon vervolgens in te schieten op een menigte in het gebedshuis. Hij liep meerdere keren al schietend door de moskee. Ook buiten loste hij schoten.
De politie heeft drie mannen en een vrouw gearresteerd. Eén is alweer vrijgelaten. Premier Jacinda Ardern zei dat de terroristische aanslagen lang waren voorbereid.
Er zijn meerdere geïmproviseerde explosieven en een bomvest gevonden in de auto’s van de verdachten.
Bloedigste ooit
Het is de bloedigste terroristische aanslag ooit in Nieuw-Zeeland, dat vijf miljoen inwoners telt en waar iets meer dan 1 procent van de bevolking islamitisch is. De aanslagen zijn voor het vreedzame land een trieste primeur.
Nieuw-Zeeland beschouwt zich als multicultureel en tolerant, het tweede couplet van het volkslied begint met “mannen van elk geloof en elk ras verzamelen zich hier”.
Van de eerste schietpartij in de Masjid Al Noor-moskee, waar op dat moment een paar honderd mensen aanwezig waren voor het vrijdagmiddaggebed, heeft schutter Brenton Tarrant een zeventien minuten durend filmpje online gezet, waarin duidelijk zichtbaar is hoe hij de moskee binnenloopt en wild om zich heen begint te schieten.
Brenton liet zich inspireren door 17e eeuwse Engelse militaire muziek, zo melden Australische media.
Later op de dag kwam het bericht dat ook in een moskee in de nabijgelegen wijk Linwood een schutter was binnengedrongen. Het is mogelijk dat Tarrant beide bloedbaden heeft aangericht, omdat ze niet tegelijkertijd waren.
Direct na de eerste schietpartij werden overheidsgebouwen en scholen in de directe omgeving van de moskeeën gesloten, pas laat in de middag werden de scholen vrijgegeven en konden de kinderen naar huis. Premier Jacinda Ardern noemde het ‘een van de zwartste dagen in de geschiedenis van Nieuw-Zeeland’.
Relatief rustig
Nieuw-Zeeland is relatief rustig op het gebied van aanslagen. Negen jaar geleden kaapte een verwarde vrouw korte tijd een vliegtuig en er zijn twee bomexplosies geweest in de jaren tachtig, één in een vakbondskantoor en één in een computercentrum.
Eind jaren zestig belaagden tegenstanders van de Vietnamoorlog een Nieuw-Zeelandse militaire basis ook met explosieven. De bekendste aanslag was in 1985 op het schip de Rainbow Warrior van de organisatie Greenpeace. Die werd gepleegd door de Franse geheime dienst. Daar is een bemanningslid door om het leven gekomen.
De Telegraaf
Bewerkt door: Redactie

Bericht: >49 doden bij aanslagen op moslims Nieuw-Zeeland
Suriname Herald

Suriname ligt in de tropen, vlak bij de evenaar. Het is er altijd warm en vochtig. Een groot deel van het land is bedekt met tropisch regenwoud. De Corantijn vormt de grens met Guyana en de Marowijne de grens met Frans Guyana. De kust van Suriname bestaat mangrovebomen. Er wordt veel rijst verbouwd. Zie jij jezelf al lekker ontspannen in een , dan ga je lekker hangmateren. Een okseltruitje.IDB, In de bil. Baksen is een flink pak rammel. Met dievenijzer hekwerk om je huis kan jou niets meer overkomen. Gezouten kabeljauw gaan bakken, noemen wij bakkeljauw. Een fles met potentieverhogende gedroogde plantdelen is een mannenfles. Autowandeling Bacove bakabana Bakkeljauw Bamihaar Blakaman Bloot Buitenvrouw Cellulair Dinges Doekoe Gaan Geslagen Getrouwde Handruiker Hangmateren Jawel Jonko Kostgrond cassave, watermeloen, banaan, tajerblad, sopropo, papaya, passievrucht, tomaat, boontjes en rijst. Kouseband Kraken Kromanti Kweekje Lemmetje Manja Mannenfles Mattie Okseltruitje of okselmouwtruitje Panna Pinaren Roti Schaafijs Schoenen uitlopen Schoonbroer Sprietje Tjappen Trekkoffie Trots Vriendinnenschrift Warung Wiet Zetten Zwamp Zwageres