30 procent aandelen staat bij Iamgold komt in handen van Staatsolie

De 30 procent aandelen van de staat in de Saramacca-concessie van Iamgold Rosebel Gold Mines wordt overgedragen aan Staatsolie. Onlangs heeft de regering besloten om niet meer over te gaan tot het verkopen van deze aandelen aan een buitenlandse multinational. “Wij hebben uiteindelijk besloten in samenwerking met Staatsolie de zaak daar te plaatsen,” liet president Desi Bouterse weten tijdens een persconferentie.
Volgens hem beschikt Staatsolie over de nodige infrastructuur om de aandelen over te nemen. Hij voerde aan dat, terwijl de regering haar problemen oplost, de aandelen in handen van Suriname blijft. In het verleden hielp de staat Staatsolie en omgekeerd kwam het bedrijf ook in voor de staat. “De 30 procent is goed terecht bij Staatsolie,” aldus Bouterse. Momenteel vinden de onderhandelingen daarvan plaats. Een keer gaat de staat Staatsolie terug moeten betalen. De staat had ook de mogelijkheid om het te laten opkopen door de Surinaamse gemeenschap. Als er gekeken wordt naar de perspectieven is het volgens hem niet raadzaam om de 30 procent aandelen te verkopen.
Het voornemen om de aandelen van de staat te verkopen, is niet in goede aarde gevallen. Zowel de oppositie als de coalitie heeft gevraagd dat de regering deze beslissing in heroverweging neemt. De fractie van de Nationale Democratische Partij (NDP) gaf in een brief aan de president te kennen dat zij de 30 procent aandelen nog steeds als een lucratieve investering voor Suriname ziet, die op termijn terugverdiend zal worden. Samenbundeling van nationale bedrijven met een optie van voorfinanciering van de (lopende) kosten die gepaard gaan met bovengenoemde investering, ziet zij als een reële optie.
Bouterse gaf ook mee dat de laatste formaliteiten worden afgerond wat de overname van de Afobaka-dam betreft. Twee groepen juristen zijn bezig met het papierwerk om te voorkomen dat er misstappen worden gemaakt en dat zaken over het hoofd worden gezien, legde Bouterse uit. Voorkomen moet worden dat de komende generatie wordt opgezadeld met zaken die de regering had kunnen voorzien.
Het staatshoofd onderkent dat in deze kwestie de regering op schema achterloopt, maar zij doet er alles aan om in samenspraak met Alcoa de dam over te nemen.
Vishmohanie Thomas

Bericht: >30 procent aandelen staat bij Iamgold komt in handen van Staatsolie
Suriname Herald

Suriname ligt in de tropen, vlak bij de evenaar. Het is er altijd warm en vochtig. Een groot deel van het land is bedekt met tropisch regenwoud. De Corantijn vormt de grens met Guyana en de Marowijne de grens met Frans Guyana. De kust van Suriname bestaat mangrovebomen. Er wordt veel rijst verbouwd. Zie jij jezelf al lekker ontspannen in een , dan ga je lekker hangmateren. Een okseltruitje.IDB, In de bil. Baksen is een flink pak rammel. Met dievenijzer hekwerk om je huis kan jou niets meer overkomen. Gezouten kabeljauw gaan bakken, noemen wij bakkeljauw. Een fles met potentieverhogende gedroogde plantdelen is een mannenfles. Autowandeling Bacove bakabana Bakkeljauw Bamihaar Blakaman Bloot Buitenvrouw Cellulair Dinges Doekoe Gaan Geslagen Getrouwde Handruiker Hangmateren Jawel Jonko Kostgrond cassave, watermeloen, banaan, tajerblad, sopropo, papaya, passievrucht, tomaat, boontjes en rijst. Kouseband Kraken Kromanti Kweekje Lemmetje Manja Mannenfles Mattie Okseltruitje of okselmouwtruitje Panna Pinaren Roti Schaafijs Schoenen uitlopen Schoonbroer Sprietje Tjappen Trekkoffie Trots Vriendinnenschrift Warung Wiet Zetten Zwamp Zwageres