21 minuutschoten als eerbetoon aan voorouders

Om 06.00 uur donderdagmorgen heeft de Nationale Commissie Jubileumjaren 2018 de daad bij het woord gevoegd. De 21 minuutschoten die in verband met 155 jaar Keti Koti afgevuurd zouden worden ter eerbetoon aan de gevallenen uit de slavernijperiode werden door het Nationaal Leger in het dr. Snelle Park aan de Laetitia Vriesdelaan afgevuurd.
Het eerbetoon werd met het afvuren op de Dag der Inheemsen en 128 jaar Javaanse immigratie doorgetrokken naar niet enkel de voorouders van de Afro-Surinamers maar naar alle voorouders van de bevolkingsgroepen die gestreden hebben voor hun vrijheid en tegen de onderdrukking en die nu deel uitmaken van onze plurale natie.
De voorzitter van de commissie, Henk Herrenberg, bedankte namens het volk voor het feit dat de defensieorganisatie het verzoek van de commissie heeft ingewilligd. Majoor Ramautar die verantwoordelijk was voor deze operatie gaf aan dit verzoek aan de defensieorganisatie vol gaarne te hebben uitgevoerd. “We zijn in dienst van de gemeenschap en het leger is altijd bereid te ondersteunen waar het moet,” gaf hij aan.
Woensdagavond organiseerde de commissie in theater Thalia in verband met de herdenking van 128 jaar Javaanse immigratie en Dag van de Inheemsen een podiumprogramma met een diversiteit aan optredens. In zijn toespraak pleitte de commissievoorzitter nogmaals voor de vereeuwiging van de Grote 3, de politieke leiders van het eerste uur, namelijk Pengel, Lachmon en Soemita die aan de wieg hebben gestaan van onze “bromtji dyari”, de harmonieuze samenleving.
De bestendiging van Johan Adolf Pengel en Jaggernath Lachmon heeft reeds gestalte gekregen in de twee standbeelden op het Onafhankelijkheidsplein. Nagegaan moet worden in welke vorm Iding Soemita een plaats krijgt op het plein: een standbeeld of een plaquette waarop zijn bijdrage aan deze natie wordt opgetekend.

Bericht: >21 minuutschoten als eerbetoon aan voorouders

Suriname ligt in de tropen, vlak bij de evenaar. Het is er altijd warm en vochtig. Een groot deel van het land is bedekt met tropisch regenwoud. De Corantijn vormt de grens met Guyana en de Marowijne de grens met Frans Guyana. De kust van Suriname bestaat mangrovebomen. Er wordt veel rijst verbouwd. Zie jij jezelf al lekker ontspannen in een , dan ga je lekker hangmateren. Een okseltruitje.IDB, In de bil. Baksen is een flink pak rammel. Met dievenijzer hekwerk om je huis kan jou niets meer overkomen. Gezouten kabeljauw gaan bakken, noemen wij bakkeljauw. Een fles met potentieverhogende gedroogde plantdelen is een mannenfles. Autowandeling Bacove bakabana Bakkeljauw Bamihaar Blakaman Bloot Buitenvrouw Cellulair Dinges Doekoe Gaan Geslagen Getrouwde Handruiker Hangmateren Jawel Jonko Kostgrond cassave, watermeloen, banaan, tajerblad, sopropo, papaya, passievrucht, tomaat, boontjes en rijst. Kouseband Kraken Kromanti Kweekje Lemmetje Manja Mannenfles Mattie Okseltruitje of okselmouwtruitje Panna Pinaren Roti Schaafijs Schoenen uitlopen Schoonbroer Sprietje Tjappen Trekkoffie Trots Vriendinnenschrift Warung Wiet Zetten Zwamp Zwageres